Отборът на ФК Лос Анджелис е новият шампион в МЛС. Калифорнийци стигнаха до първата титла в историята си след невероятен финал срещу Филаделфия Юниън, решен от дузпи. В редовното време мачът завърши 2:2, в продълженията съперниците си размениха по още един гол като Гарет Бейл влезе от пейката и се разписа в 128-ата минута, за да прати мача в дузпи. Герой за тима на Стив Черундоло се превърна резервният вратар Джон Маккарти, който се появи на мястото на получилия червен картон Максим Крепьо и не допусна да бъде преодолян при нито една от дузпите. 

Звездата на ФК Лос Анджелис Гарет Бейл също има огромен принос за триумфа. Той не беше титуляр, но влезе след края на редовното време и се разписа с глава в 128-ата минута, за да осигури дузпи на отбора си. Тогава удари часът на Маккарти. Роденият във Филаделфия и освободен от клуба през 2018 година страж спаси ударите на Хосе Мартинес и Кай Вагнер, носейки титлата на ФК Лос Анджелис.

Финалистите доминираха и през редовния сезон, като събраха равен брой точки, но повечето победи на ФК Лос Анджелис означаваха домакинско предимство в плейофите и затова финалът се игра на "Банк ъф Калиформия" в Града на ангелите.

По пътя към последния мач ФК Лос Анджелис елиминира градския си съперник Лос Анджелис Галакси и Остин, а Филаделфия се справи със Синсинати и Ню Йорк Сити. 

Guilliver/GettyImages
27 снимки

Освен Бейл на резервната скамейка на домакините бяха Джорджо Киелини и Кристиан Тейо. Италианският защитник изобщо не се появи в игра, а бившият нападател на Барселона влезе в продълженията и единствен от ФК Лос Анджелис пропусна дузпа. 

В състава на Филаделфия пък имаше само един американец - 19-годишният халф Джак МакГлин.

Келън Акоста даде преднина на ФК Лос Анджелис от пряк свободен удар в 27-ата минута. При изстрела на халфа топката се отклони от стената и стана неспасяема за вратаря Андре Блейк.

Филаделфия изравни в 59-ата минута с попадение на Даниел Газдаг. Унгарецът се възползва от рикошет след далечен шут на Мартинес и заби топката под гредата за 1:1. 

Драмата обаче тепърва предстоеше. В 83-ата минута Карлос Вела центрира от корнер, а Хесус Мурийо беше точен с глава и доближи ФК Лос Анджелис до триумфа. Само две минути по-късно централният защитник на Филаделфия Джак Елиът се разписа също с глава и прати мача в продължения.

С началото на допълнителните 30 минути Черундоло пусна в игра Тейо, а малко по-късно на терена се появи и Бейл. В 110-ата минута се стигна до тежък сблъсък между вратаря на домакините Максим Крепьо и Колин Бърк. И двамата пострадаха, а канадският страж беше изнесен на носилка, но преди това получи червен картон. Така на вратата застана Маккарти.

Прекъсването на играта продължи близо 10 минути. След подновяването й на сцената отново излезе Елиът. Англичанинът добута топката в мрежата на домакините след продължително разбъркване и всичко изглеждаше решено. Не така мислеше Гарет Бейл. Бившата звезда на Реал Мадрид засече с глава центриране от аутлинията и вкара за 3:3 секунди преди изтичането на добавените 9 минути.

Дузпите започнаха с пропуск на Тейо, но след това Газдаг се подхлъзна и прати топката високо над вратата. Денис Буанга и Райън Холингсхед бяха точни за ФК Лос Анджелис, а Маккарти си отмъсти на бившия си отбор, като парира ударите на Мартинес и Вагнер. Шампионската дузпа за домакините реализира Илие Санчес

ФК Лос Анджелис е 15-ият различен шампион на МЛС. Финалът за титлата беше решен с дузпи за втора поредна година и общо за шести път от създаването на Лигата.