Червените картони са неизменна част от футбола. Има обаче една много рядка група от футболисти - такива, които по време на цялата си професионална кариера никога не са напускали терена преждевременно заради червен картон.

Вижте в нашата галерия едни от най-популярните сред тях!

Филип Лам (Щутгарт, Байерн и Германия)

Започваме с един от най-впечатляващите в тази класация. Филип Лам така и не получи червен картон в богата си кариера за Байерн и германския национален отбор, демонстрирайки че защитниците могат да играят и без почти никакви фаулове.

Раул Гонсалес (Реал Мадрид, Шалке, Ал-Сад, Ню Йорк Космос и Испания)

17 години като професионалист: 388 гола в 932 мача на клубно ниво, 44 гола за Испания и първенец в Шампионската лига през 1998, 2000 и 2002 - първият голмайстор в два финала, но нито един червен картон!

Гари Линекер (Лестър, Евертън, Барселона, Тотнъм, Нагоя Грампус Ейт и Англия)

567 мача и 281 гола за английската легенда, който освен че няма нито един червен картон, няма и нито един жълт! Наистина невероятно!

Андрес Иниеста (Барселона и Испания)

Маестрото в средата на терена, спечелил всичко възможно с екипа на Барселона и Испания. В над 750 мача обаче той така и не е напускал терена заради червен картон.

Карим Бензема (Лион, Реал Мадрид и Франция)

Нападателят има над 650 мача на сметката си и никога не е бил гонен.

Мишел Платини (Нанси, Сент Етиен, Ювентус и Франция)

Френската легенда има общо 655 мача за клуб и национален отбор, но не си е позволявал да получи червен картон.

Жоао Моутиньо (Порто, Спортинг, Монако и Португалия)

С позицията си на терена Моутиньо е играч, който може да получава много картони. Но това не е така и на 31 години той продължава да не е получавал червен картон.

Деймиън Дъф (Блекбърн, Челси, Нюкасъл, Фулъм, Мелбърн Сити, Шамрок Роувърс и Ирландия)

В 19-годишната си кариера крилото има над 700 мача на високо ниво и 0 червени картона.

Аарън Хюз (Нюкасъл, Астън Вила, Фулъм, Куинс Парк Рейнджърс, Брайтън, Мелбърн Сити, Керала Бластърс, Хартс и Северна Ирландия)

Преминалият през Нюкасъл и Фулъм защитник има 455 мача в Премиършип и над 100 двубоя за родината си. И той няма червен картон.

Марко Боде (Вердер Бремен и Германия)

Левият краен защитник прекара цялата си кариера във Вердер Бремен. През 2012 той игра на финала на Световното първенство, а освен това е шампион на Германия, трикратен носител на местната купа и е печелил КНК през 1992. Общо има 529 мача и само 13 жълти картона.

Доминик Рошто (Сент-Етиен, Париж, Тулуза и Франция)

Французинът спечели Европейското първенство с "петлите" през 1984 и носеше прозвището "Зеления ангел". През това време получи едва три жълти картона.

Андрей Квашняк (Спарта Прага и Чехословакия)

"Играч на века" на Спартак. Квасня, втори на Световното през 1962, така и не бе изгонен в 433 мача за клуба си и дори на терена помагаше на съдиите.

Йоргос Сидерис (Атромитос, Олимпиакос, Роял Антверпен и Гърция)

11 години Сидерис атакуваше за Олимпиакос от 1959 година нататък като вкара 224 гола в 284 мача. През 1979 стана първият гръцки футболист, заиграл в чужбина за белгийския Роял Антверпен. Бе известен с мощта и борбите си със защитниците, но никога не получи червен картон.

Ян Полхувар (Слован Братислава, Руда Хвежда Бърно, Лион, Жбройовка Бърно, Слован Виена и Чехословакия)

Защитникът е избран за най-добър играч на Словакия за XX век. През 1967 печели наградата за Феърплей, а в 306 мачове за първенство и 62 двубоя за националния тим не е гонен никога.

Чюнейт Танман (Галатасарай и Турция)

Капитанът на Галатасарай не е получавал нито един картон (дори жълт!) в своята 17-годишна кариера. С него през 80-те години грандът печели на два пъти турската лига и два пъти Купата на страната.

Максим Босис (Нант, Париж и Франция)

В 710 мача за клуба и страната си, защитникът получи само 4 жълти картона, а през 1984 година стана европейски шампион.

И двама, които влизат в класацията с лека уговорка:

Райън Гигс (Манчестър Юнайтед и Уелс)

964 мача за Манчестър Юнайтед и нито едно изгонване за легендата. Гигс има и 62 мача за Уелс. Един от тях обаче, срещу Норвегия през 2001, завърши с два жълти картона и преждевременно изгонване.

Лионел Меси (Барселона и Аржентина)

Меси няма нито един червен картон за Барселона, но кариерата му с Аржентина започна доста по-ошо. Само минута след влизането му в игра в контролата срещу Унгария през август 2005 Меси бе изгонен за удар без топка.