Отборът на Ливърпул се класира на финала на Световното клубно първенство, след като надделя много трудно Монтерей с 2:1 в полуфинален двубой от турнира. Наби Кейта откри резултата в 12-ата минута, но Рожелио Фунес Мори изравни след само 120 секунди. Роберто Фирмино донесе победата на "червените" с късен гол в добавеното време на срещата. По този начин "мърсисайдци" ще срещнат бразилския Фламенго на финала в събота.

Въпреки победата тимът на Юрген Клоп не успя да убеди с играта си и двубоят се движеше към продължения, но за пореден път драмата в последните минути на мачове на Ливърпул не липсваше и единствено късния гол на Фирмино прати "червените" на финал. Монтерей игра като равен с равен, въпреки че бяха считани за аутсайдери. През първото полувреме само добрите намеси на вратаря на "червените" Алисон предотврати сигурен втори гол за мексиканците. "мърсисайдци" играха и с леко експериментален състав, след като Джордан Хендерсън беше поставен като централен защитник, а Джеймс Милнър отново бе върнат като десен бек. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TO THE FINAL WE GO! #LFC #LiverpoolFC #Liverpool

Публикация, споделена от Liverpool Football Club (@liverpoolfc) на

Наставникът на европейския шампион не можеше да разчита на Деян Ловрен и Джорджиньо Вайналдум, който се контузи на тренировка във вторник. В последния момент пък Върджил ван Дайк се бе разболял и също не взе участие в срещата.


МОНТЕРЕЙ – ЛИВЪРПУЛ 1:2

0:1 Наби Кейта 12'

1:1 Рожелио Фунес Мори 14'

1:2 Роберто Фирмино 90+1'

Срещата започна в спокойно темпо, като Джердан Шакири отправи първия удар към една от двете врати от границата на наказателното поле, но встрани от лявата греда.

Ливърпул откри резултата с първата си опасна атака. В 12-ата минута Джеймс Милнър намери Мохамед Салах фронтално срещу вратата и египтянинът изведе с разсичащ пас по земя Наби Кейта, който излезе сам срещу вратаря Марсело Бароверо и отбеляза.

Наби Кейта

източник: БГНЕС

Само две минути по-късно обаче Монтерей изравни. След центриране от пряк свободен удар топката не бе изчистена добре от защитата на „мърсисайдци“. Последва изстрел на Дерлон Пабон от въздуха, който бе избит от вратаря Алисон, но Рожерио Фунес Мори беше оставен непокрит и успя да спокойно до вкара отблизо за 1:1.

В 23-тата минута Джеймс Милнър получи топката от Салах и излезе сам срещу вратаря и опита удар, който обаче бе избит с крак от стража Бароверо, след което седмицата на „червените“ опита добавка, но аржентинецът улови.

В 27-ата минута Дорлан Пабон стреля силно от границата на наказателното поле, но Алисон успя да избие.

Десет минути след това отново Пабон проби отлично отдясно и центрира остро по земя, но Алисон успя да докосне топката пред крака на Рожерио Фунес Мори и предотврати сигурен гол.

Три минути преди края на първата част Кейта отново можеше да върне преднината на Ливърпул, но Бороверо успя да улови топката в момента, когато гвинеецът се опита да мине покрай него.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It’s level at the break in Qatar 🔴 #LFC #LiverpoolFC #Liverpool

Публикация, споделена от Liverpool Football Club (@liverpoolfc) на

Пет минути след началото на второто полувреме Дорлан Пабон стреля силно от пряко свободен удар на добра позиция, но Алисон показа добър рефлекс и изби.

В 58-ата минута отново Кейта се озова на стрелкова позиция, след като успя да премине премина между двама бранители на мексиканския тим и стреля, но в тялото на стража Бароверо.

Четири минути след това Дивок Ориги отбеляза във вратата Монтерей, но попадението бе отменено правилно заради засада.

В 68-ата минута Юрген Клоп направи промяна и вкара в игра Садио Мане, който замени неубедителния Джердан Шакири.

В 74-ата минута Ориги пропусна чудесна възможност да отбележи след центриране на Джеймс Милнър отдясно, но нападателят не успя да намери вратата от близо. Мане опита да отклони топката, но топката излезе в аут.

След това Милнър беше заменен от Трент Александър-Арнолд.

Две минути след това двамата мениджъри получиха официални предупреждения, след като се спречкаха заради претенциите на мениджъра на мексиканците Антонио Мохамед да бъде показан втори жълт картон на Джо Гомес заради игра с ръка.

Четири минути преди края на срещата и Роберто Фирмино влезе на терена на мястото на Дивок Ориги.

Във втората минута на добавеното време „червените“ стигнаха до победното попадение. Мохамед Салах проби отлично отдясно и върна към Трент Александър-Арнолд, който центрира към близката греда и Роберто Фирмино успя да засече топката отблизо за крайното 1:2.

Монтерей - Ливърпул 1:2 / Севтовно клубно първенство, 1/2 финал, 18.12.2019 г.

източник: БГНЕС

Стартови състави на двата отбора:

МОНТЕРЕЙ (4-2-3-1): 1. Марсело Бароверо - 11. Леонел Ванджиони, 33. Стефан Медина, 4. Николас Санчес, 3. Сесар Монтес - 17. Хесус Гаярдо, 16. Селсо Ортис - 8. Дорлан Пабон, 20. Родолфо Пизаро, 29. Карлос Родригес - 7. Рожелио Фунес Мори 

Старши треньор: Антонио Мохамед

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⭐️ TEAM NEWS for our #ClubWC semi-final ⭐️ @virgilvandijk misses out due to illness. #LFC #LiverpoolFC #ClubWorldCup

Публикация, споделена от Liverpool Football Club (@liverpoolfc) на

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон – 7. Джеймс Милнър, 12. Джо Гомес, 14. Джордан Хендерсън (к), 26. Андрю Робъртсън – 20. Адам Лалана, 8. Наби Кейта, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн – 23. Джердан Шакири, 11. Мохамед Салах, 27. Дивок Ориги

Старши треньор: Юрген Клоп

Главен съдия: Роберто Тобар, Чили

Стадион: „Халифа Интернешанъл Стейдиъм“, Доха, Катар