От ФИФА обявиха, че ще анализират внимателно неспокойството сред публиката и ще наложат нови наказания, след като осъдиха безредицитее, предизвикани от феновете на Унгария и Албания в съответните световни квалификации.

На стадион "Уембли" унгарските ултраси се биха с полицията на трибуните веднага след началото на мача с Англия, след като стюарди се опитаха да арестуват феновете на гостите по подозрения, че отправят расистки обиди.

Другият мач от групата бе прекъснат за близо 20 минути. Карол Свидерски току-що бе вкарал гол за гостите от Полша в 77-ата минута, когато бе ударен от бутилка, хвърлена от феновете на Албания. Футболистите на Полша се прибраха в съблекалнята след инцидента, но излязоха отново, за да завършат мача и да задържат победата с 1:0.

"В момента ФИФА анализира докладите от световните квалификации миналата нощ, за да вземе възможно най-адекватните мерки", се казва в позиция на световната централа от сряда.

"ФИФА осъжда строго инцидентите на Англия - Унгария и Албания - Полша и и отново подчертава, че позицията й остава твърда и непримирима за отхвърлянето на всяка форма на насилие, както и на дискриминация и злоупотреба. ФИФА проявява нулева толерантност срещу такова неуместно поведение във футбола".

Безредиците, причинени от унгарските фенове, като се включат и расистки обиди, по време на домакинския мач с Англия в Будапеща миналия месец доведе до това, че Унгария трябваше да играе срещу Албания в събота пред празен стадион.

ФИФА постави Унгария и на изпитателен срок със заплахата Унгария да играе още един мач пред празни трибуни при бъдещи инциденти.