Селекцията на Египет е на финал за Купата на африканските нации, след като „фараоните“ сразиха домакина Камерун след 120-минутна битка в Яунде и след 0:0 в редовното време и продълженията се стигна до дузпи.

БГНЕС/BGNES
40 снимки

При тях египтяните бяха безпогрешни в трите си опита, а камерунците сбъркаха три пъти и вкараха веднъж за крайното 3:1 при наказателните изстрели, за да може Египет да спори във финалния мач със Сенегал, който елиминира в сряда Буркина Фасо в първия полуфинален дуел.

В редовното време двата отбора не успяха да се победят, като и египтяни и камерунци все пак имаха своите шансове за гол, а най-големият пропуск направи Мохамед Салах. Суперзвездата на "фараоните" догони върната топка от камерунската защита към Онана, която обаче дойде "къса" за стража на Камерун. Салах достигна топката и тръгна да подминава вратаря, но Онана с крак спря набега на нападателя на Ливърпул и прати топката в тъч.

Иначе, при дузпите Абубакар даде аванс на домакините на турнира, но Зизу върна гола пасив за Египет. Последваха три пропуска от камерунците – на Мукуди, Леа и Нджие, докато за водения от Карлош Кейрош отбор се разписаха Абделмонем и Лашеен. Португалският селекционер на Египет пък бе изгонен от главния съдия в края на мача, след като влезе в яростен спор с четвъртия съдия и бе пратен заедно с помощника си на трибуните на „Стад дОлембе“ в камерунската столица.

В историята на континенталната надпревара Египет е рекордьор със седем трофея, а последният такъв за „фараоните“ датира от 2010-а година. Седем по-късно те загубиха финалния дуел срещу Камерун в Габон. Сенегалците пък никога не са вдигали трофея над своите глави, като това ще бъде дебютен такъв, ако те спечелят неделния мач.

Камерун: А. Онана – Кастайето, Нгаду, Нгаджи, Нуху, Фаи, Замбо Ангиса, Ум Гуе

Египет: Абу Габал – Камал, Хамди, Абделмонем, Фатух, Елнени, Фатхи, Ал-Сулая – Салах, Мостафа Мохамед, Мармуш