Парагвай започна с победа участието си на тазгодишната Копа Америка. "Гуараните" се наложиха с 3:1 над аутсайдера Боливия и оглавиха класирането в група "А'" в която са още Аржентина, Чили и Уругвай. Боливийците изненадващо поведоха с гол от дузпа на Ервин Саведра, но червен картон на Хауме Куеляр секунди преди почивката направи задачата им за второто полувреме почти непосилна.

Боливия игра без ветерана Марсело Морено, който е и голмайстор номер 1 на отбора за всички времена. От самото начало Парагвай доминираше, но игра с ръка на Сантяго Арсамендия в наказателното поле доведе до дузпа за Боливия още в 8-ата минута. Саведра не сбърка от бялата точка.

Парагвайците обсадиха противниковата врата и отправиха една дузина удари, но така и не намираха начин да изравнят. В 23-ата минута те също получиха дузпа, но след преразглеждане на ситуацията с помощта на ВАР наказателният удар беше отменен. Заради многото спирания на играта реферът даде 8-минутно добавено време и в самия му край младият Куеляр извърши грубо нарушение, оставяйки Боливия в намален състав.

През втората част на терена имаше само един отбор. Парагвай изравни в 62-ата минута с гол на Каку след мощен шут извън наказателното поле, а в 65-ата се разписа и Анхел Ромеро. Боливия нямаше никакъв отговор за тоталното надмощие на "гуараните". В 80-ата минута Ромеро завърши отлична контра с нов гол и реши всичко в полза на Парагвай.