Отборът на Малави беше силно засегнат от COVID-19, докато се готви да изиграе първия си мач от финалите за Купата на африканските нации от повече от десетилетие в понеделник.

Други отбори, които трябва да излязат на терена в утре като Габон, Гвинея, Мароко и Сенегал също имат заразени с коронавирус, което може да доведе до хаос на турнира в Камерун.

Малави, който за последно игра на финалите през 2010 година, ще бъде без старши треньора Марио Мариника и шестима играчи, след като всички те дадоха положителни тестове в събота, се казва в изявление на футболната асоциация на страната.

Техните съперници от група "Б" Гвинея имат четири заразени. Защитниците Фоде Камара и Ибрахима Сори Конте, дефанзивният полузащитник Мори Конате и нападателят Морган Гуилавоги няма да могат да играят срещу Малави, съобщиха от футболната асоциация на Гвинея.
Гвинея вече остави трима играчи в Руанда, където се подготвяше за турнира, тъй като дадоха положителни тестове и бяха поставени под карантина.

Сенегал има трима заразени след пристигането си в Камерун, включително капитанът Калиду Кулибали и вратарят Едуард Менди, които вече бяха принудени да оставят шестима членове на отбора в Дакар, за да се възстановят.

Това оставя старши треньорът Алиу Сисе със само 17 играчи за мача срещу Зимбабве в понеделник.

Габон стартира срещу Коморските острови в Яунде в понеделник без капитана Пиер-Емерик Обамеянг и трима други играчи, но треньорът Патрис Невю каза на пресконференция, че е уверен, че могат да преодолеят проблемите.

Мароканците Аймен Баркок и Аюуб Ел Кааби ще пропуснат мача срещу Гана в Яунде.

Африканската футболна конференцията определи строги правила по отношение на COVID-19. Ако някой играч даде положителен тест, той няма да може да отиде на стадиона или да участва в мача, докато отборите трябва да играят, ако имат минимум 11 свободни играчи. В противен случай тимът ще запише служебна загуба от 0:2.