Челси е новият Световен клубен шампион! "Сините" и Палмейрас не успяха да решат спора в редовното време и след 1:1 вкараха двубоя в продължения.

В началото на втората част на редовното време Ромелу Лукаку изведе англичаните напред, а десетина минути по-късно Рафаел Вейра върна паритета с гол от дузпа. В 117-ата минута обаче бразилците извършиха грешка и подариха дузпа на своя противник, а точен от бялата точка за 2:1 бе Кай Хавертц. След като се превърна в герой в Шампионската лига, съдбата отново избра германеца да донесе и този трофей на своя тим. 

Gulliver/GettyImages
16 снимки

Пред очите на Роман Абрамович "сините" спечелиха последния липсващ трофей във витрината си и официално запълниха колекцията от отличия. 


Бразилците стартираха уверено и още в петата минута опитаха да застрашат вратата на Едуар Менди. Данило получи подаване извън наказатеното поле и моментално стреля от обещаваща позиция, но ударът му бе пресечен от защитата в синьо. Челси отвърна с постепенна атака, завършила с блокиран изстрел на Калъм Хъдсън-Одой. 

В 17-ата минута защитник на Палмейрас засече отскочила топка и отправи удар към вратата на Едуар Менди, но шампионът в Купата на африканските нации се справи и улови.

В средата на първата част Дуду се измъкна от Маркос Алонсо и нанесе страхотен удар, преминал над напречната греда. Европейският шампион отговори с бърза контраатака, започнала от Канте, който подаде към Хавертц. Ударът на германският национал обаче завърши встрани от лявата греда на Уевертон. Секунди по-късно Хавертц отново опита късмета си и топката отново бе извън очертанията. 

Най-чистата възможност за Палмейрас дойде в 28-ата минута, когато Рафаел подаде към Дуду, чийто удар също не намери целта. 

След половин час игра Тухел бе принуден да прави промени, заменяйки Кристиан Пулишич за Мейсън Маунт. Малко след това Зе Рафаел препъна току-що влезлият американец и подари на Челси свободен удар от добра дистанция. Именно Пулишич застана зад топката, но изпълнението му бе разочароващо. 

Първата част завърши с възможност за Антонио Рюдигер, чийто удар с глава обаче бе неточен. Играта бе подновена с шанс от свободен удар за Челси, но центрирането на Хъдсън-Одой завърши право в ръцете на стража на Палмейрас. 

Точно десет минути след началото на втората част Ромелу Лукаку изведе Челси напред в резултата. Белгиецът засече центриране на Хъдсън-Одой отляво и с невероятен изстрел с глава разпечата вратата на Палмейрас. Малко след това Пулишич пое подаване на границата на наказателното поле, но пропусна да удвои аванса на "сините", тъй като топката премина вляво от целта. 

БГНЕС 
21 снимки

В 61-ата минута Тиаго игра с ръка в наказателното поле в опит да надскочи противник, което предизвика претенции от страна на бразилския щаб. Съдията реши да прегледа ситуацията с помощта на ВАР и отсъди дузпа за Палмейрас. Точен от бялата точка бе Рафаел Вейга, който с мощен удар в десния ъгъл отбеляза третия си гол на Световното клубно първенство и върна интригата във финала. 

В 73-ата минута Пулишич даде всичко от себе си да върне аванса на своя тим, след като пое пас от Лукаку и стреля. Кълбото премина през краката на двама противникови бранители, но не бе в очертанията на вратата. 

Последните минути от редовното време преминаха в спокойно темпо и без нови опасности пред двете врати двубоят влезе в продължения. 

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Двата отбора бяха изключително предпазливи в допълнителните минути и не поемаха прекалени рискове. В 99-ата минута Челси профука страхотен шанс да излезе отново напред в резултата. Кристиан Пулишич напредна отляво и опита изстрел, който обаче бе блокиран от защитник. Топката рикошира в напречната греда и се отдалечи от вратата на Уевертон. 

Във второто продължение Хавертц се сблъска със стража на Палмейрас в опит да засече центриране, което доведе до леко спречкване между двамата встрани от вратата. 

В 115-ата минута човек от Палмейрас игра с ръка в наказателното поле, но съдията подмина ситуацията. След куп претенции от страна на "сините" Крис Бийт отиде до ВАР екрана и след като се увери с очите си отсъди дузпа за англичаните. Кай Хавертц се нагърби с изстрела от бялата точка и след страхотен изстрел зарадва своите съотборници и "сините" фенове. 


Драмата стана пълна, след като дълбоко в добавеното време на продълженията реферът отново се допита до ВАР, този път за да провери евентуален червен картон за Луан. Повторенията доказаха, че влизането на играча е било твърде грубо, поради което получи червен картон и напусна преждевременно, секунди преди да прозвучи последният съдийски сигнал. 

Така "сините" изстрадаха своя успех и се качиха на световния връх! 
 


Челси - Палмейрас  КР 2:1
1:0 Ромелу Лукаку 55'
1:1 Рафаел Вейга 64'
2:1 Кай Хавертц 117'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Челси: 16. Менди, 26. Аспиликуета (к), 2. Рюдигер, 4. Кристенсен, 6. Силва, 7. Канте, 8. Ковачич, 19. Маунт, 29. Хавертц, 20. Хъдсън-Одой, 9. Лукаку

Треньор: Томас Тухел 

Палмейрас: 21. Уевертон, 23. Вейга, 15. Гомес (к), 14. Скарпа, 28. Данило, 7. Дуду, 8. Зе Рафаел, 13. Луан, 22. Пикерес, 10. Рони, 2. Роша 

Треньор: Абел Ферейра

Съдия: Крис Бийт 
Стадион: "Мохамед Бин Зайед", Абу Даби