Селекцията на домакина Бразилия започна стилно кампанията си на Копа Америка 2019, след като надделя с 3:0 над Боливия в откриващия мач в надпреварата, игран на „Естадио до Морумби” в Сао Пауло. И трите попадения за „селесао” дойдоха през второто полувреме, след като през първите 45 минути „зелените” стояха перфектно на терена в най-големия бразилски град.

Дузпа след VAR в 50-тата минута даде аванс за Бразилия, след като точен бе Фелипе Коутиньо, а три по-късно отново футболистът на Барселона бе точен, засичайки с глава центриране отдясно на Роберто Фирмино. Пет преди края пък резервата Евертон отбеляза страхотен гол, за да направи разликата класическа.

Логично след изиграването на първия дуел Бразилия оглави група А с три точки, докато Боливия остана последен с нула. Перу и Венецуела е другият мач от групата и ще стартира в 22,00 часа българско време.

Иначе Тите излезе в схема 4-3-3 за дебютния мач на Бразилия на Копа Америка 2019, като за турнира ще трябва да се справя без голямата си звезда Неймар. Острието на Пари Сен Жермен получи контузия по време на контролната среща с Катар преди броени дни. На вратата стартира Алисон, а пред него бяха Дани Алвес с капитанската лента, Тиаго Силва, Маркиньос, Филипе Луис. Триото пред защитата бше Фернандиньо, Каземиро и Коутиньо, а атаката беше водена от Роберто Фирмино, подпомаган от Ричарлисон и Давид Нерес.

Едуардо Вилегас поставя своите в схема 4-4-1-1, с наситена защитна линия, а Марсело Морено започна да тормози "златистата" отбрана от първите минути. Диего и Марвин Бехарано бяха поставени на крайните бранители, а Раул Кастро импровизира зад нападателя.

След малко повече от минута игра капитанът Дани Алвес пусна остро вдясно по земя за Ричарлисон. Нападателят на Евертън центрира прострелно към Роберто Фирмино, но Луис Хакин изчисти току преди стрелеца на Ливърпул. Миг по-късно „селесао” получи нарушение пред границата на наказателното поле. Фелипе Коутиньо пробва да прокара топката под стената на боливииците, но топката се отби и се върна в него. Последва мощен удар от №11 на Бразилия, но рикошет направи така, че Бразилия изпълни ъглов удар. След центрирането от корнера топката достигна до Роберто Фирмино, който стреля от непосредствена близост, но магия от вратаря на Боливия Карлос Лампе предотврати сигурен гол за домакините.

Натискът на Бразилия продължи с пълни темпове, а центриране на Дани Алвес отдясно отиде в наказателното поле за Нерес. Офанзивният халф на Аякс опита хитро да свие за Коутиньо, но в сетния миг Адриано Хусино изчисти топката силно напред. Последва амбициозен удар на Каземиро от дистанция, но топката излетя в трибуните на „Морумби”. Изключителен шанс се откри пред Тиаго Силва да изведе Бразилия напред в 11-ата минута. Бранителят бе изцяло „забравен” от отбраната на Боливия при ъглов удар, доставен от Коутиньо, а ударът с глава на защитника на ПСЖ премина плашещо близо встрани от вратата на Лампе.

Бразилия - Боливия, Копа Америка, група А

източник: Gulliver/GettyImages

В 19-ата минута реферът Нестор Питана бе пратен да гледа VAR за ситуация при нарушение на „селесао”. В единоборство за топката влязоха Каземиро и Фернандо Сауседо, а лакът в лицето от боливийския футболист му донесе жълт картон. В 27-ата минута дойде нов шанс за Бразилия, след като топката бе изчистена в краката на Ричарлисон. Той овладя и центрира силно отдясно, но Диего Бехарано сложи крак на пътя на топката и изчисти в корнер, от който не последва нищо вълнуващо. След половин час игра вратарят на Боливия Лампе сбърка лошо и подаде на Ричарлисон. Нападателят на „селесао” отправи удар към вратата на гостите, но Хусино сложи главата си и предотврати сигурен гол за Бразилия. Миг по-късно заучено положение от корнер можеше да затрудни Боливия, но отклонението по топката от Алвес не успя да завърши с удар от Ричарлисон и дойде нов корнер. След него Маркиньос не успя да я натисне добре и опасността приключи безславно.

Бразилия - Боливия, Копа Америка, група А

източник: Gulliver/GettyImages

В 40-тата минута Филипе Луис центрира отляво, а топката бе пратена за Фелипе Коутиньо, който стреля някак с глава, неутрализирайки опеката на Алехандро Чумасеро, ала топката отлетя аут. Две по-късно дойде първият удар за „ла верде”, след като Раул Кастро опита да затрудни Алисон от сериозна дистанция, но топката отлетя встрани от вратата на стража на Ливърпул. В първата минута от двете добавено време халфът на Реал Мадрид Каземиро опита много техничен удар, с копване на топката, но ударът прелетя встрани от вратата на Лампе.

Още със старта на второто полувреме Бразилия затегна обръча пред наказателното поле на Бразилия. Ричарлисон центрира в наказателното поле на Боливия, а Хусино сложи ръката си на пътя на топката. След дълго съветване с VAR в крайна сметка Нестор Питана посочи бялата точка. Коутиньо застана зад топката и с удар в долния десен Лампе откри резултата – 1:0. 

Бразилия - Боливия, Копа Америка, група А

източник: Gulliver/GettyImages

180 секунди по-късно дойде време Коутиньо да отбележи втория си гол. Ричарлисон подаде вдясно за Роберто Фирмино, който елегантно достави за Коутиньо, а той от два метра не можеше да сбърка с глава – 2:0. Желанието и емоцията в краката на бразилците стана сериозна след добрия аванс и домакинът на турнира започна да играе с фантазия в предни позиции. Габриел Жезус замени Роберто Фирмино, а нападателят на Манчестър Сити се включи с голям ентусиазъм и бе близо до това да асистира в 71-ата минута. Тогава той напредна отдясно и пусна остро за Ричарлисон, но Марвин Бехарано се намеси решаващо.

Следващото добро положение бе на сметката отново за селекцията на Тите, но ударът на Маркиньос след центрирането от корнер отиде точно в обятията на Карлос Лампе. При удара на защитника колегата му в отбрана Тиаго Силва падна лошо и се нарани. Пет минути преди края пък резервата Евертон отбеляза фамозен гол. Бързоногият футболист на Гремино напредна отляво и проби навътре, за да дойде моментът, който да бъде отправен свирепо силен удар към вратата на Лампе, а стражът на Боливия само изгледа влизащата във вратата му топка - 3:0.

Бразилия - Боливия, Копа Америка, група А

източник: Gulliver/GettyImages

Миг по-късно пък резервата за "зелените" Леонардо Вака пробва късмета си от разстояние, но Алисон реагира добре и улови спокойно топката. До края на мача положенията пред боливийската врата не липсваха, като Евертон продължи с набезите си по крилото, но пасовете за Уилиан и Жезус не бяха отработени добре от последните двама.

В следващия си мач Бразилия ще играе срещу Венецуела, докато Боливия ще мери сили с Перу.

БРАЗИЛИЯ - БОЛИВИЯ 3:0

1:0 Фелипе Коутиньо (50')

2:0 Фелипе Коутиньо (53')

3:0 Евертон (85')


Бразилия (4-3-3): Алисон Бекер – Даниел Алвес, Тиаго Силва, Маркиньос, Филипе Луис – Фернандиньо, Каземиро, Фелипе Коутиньо – Ричарлисон (84' - Уилиан), Роберто Фирмино (65' - Габриел Жезус), Давид Нерес (81' - Евертон)

Селекционер: Тите

Боливия (4-4-1-1): Карлос Лампе – Диего Бехарано, Луис Хакин, Адриано Хусино, Марвин Бехарано – Алехандро Чумасеро, Леонел Хустиниано, Фернандо Сауседо (59' - Диего Ваяр), Ервин Саавадера (64' - Леонардо Вака) – Раул Кастро (75' - Рамиро Вака) – Марсело Морено

Селекционер: Едуардо Вилегас

Съдия: Нестор Питана (Аржентина)

Стадион: „Естадио до Морумби” (Сао Пауло)