Отборът на Бразилия се реабилитира пред своите фенове, които видяха от „селесао” красив футбол и категорично класиране за елиминационната фаза на Копа Америка. В последния мач от своята група А момчетата на Тите взеха необходимата победа, като разбиха с 5:0 Перу. Резултатът не само бетонира бразилците като лидер в крайното класиране, но също така охлади надеждите на „инките” за продължаване напред в турнира.

Бразилия категорично беше по-добрият отбор в хода на всичките 90 минути, като можеше да постигне дори по-изразителна победа. Перуанците все още имат шанс да се класират напред според правилото, че един от третите отбори с най-лоши показатели ще бъде елиминиран. Техните 4 точки не са лош актив, но при равенство в това отношение решаваща ще бъде головата разлика.

А на „Арена Коринтианс” тя бързо започна да се влошава за Перу. Само след 12 минути игра футболистите на Рикардо Гарека се провалиха в защитната игра при ъглов удар. Филипе Коутиньо центрира топката отляво по атаката за Бразилия, а при далечната греда Маркиньос нанесе изстрел с глава от 5-6 метра. Топката се отби първо в левия стълб, после отново в защитника, за да може на самата голлиния Каземиро да открие – 1:0.

Само 7 минути по-късно вратарят на Перу Педро Галесе много сериозно закопа отбора си. Топката му беше върната от бранител, а стражът се забави със следващото си отиграване. Това позволи на Роберто Фирмино да го притисне и в крайна сметка звездата на Ливърпул пресече опита на Галесе да изрита напред. Рикошетът отведе топката към вратата и тя отскочи от лявата греда. Този път Фирмино имаше време да я овладее, да финтира стража и да отбележи, докато нарочно не гледа към вратата – 2:0.

Положението на Перу се утежни още повече в 32-ата минута. Коутиньо остави топката за Евертон по левия фланг, а крилото с много рязък финт тръгна успоредно по границата на наказателното поле. Оттам той нанесе страховит шут по тревата към близкия ъгъл, като осанаха впечатления, че позицията на вратаря не беше най-добрата – 3:0.

След почивката Бразилия намали оборотите, ала не спря да бележи. В 53-ата минута Дани Алвеш изплете две двойни подавания, като второто с Роберто Фирмино го изведе в коридор отдясно в наказателното поле. Ветеранът нанесе бомбен шут под гредата, който беше извън възможностите на вратаря – 4:0.

Финалният акорд дойде от резервата Уилиан в последната 90-а минута. Играчът на Челси получи кълбото след късо разигран ъглов удар и не се поколеба да стреля от ъгъла на наказателното поле право към левия ъгъл – 5:0.

В продължението Габриел Жезус пропусна да направи успеха още по-гръмовен. Нападателят на Манчестър Сити получи шанса да изпълни дузпа, която сам изпроси. Неговият изстрел към долния десен ъгъл обаче беше отразен от Галесе, който всъщност предизвика отсъждането на наказателния удар.

Бразилия си осигури първото място с натрупаните 7 пункта. Втори завърши тимът на Венецуела, който победи Боливия с 3:1  и така събра 5 точки. Това значи, че в четвъртфиналите Бразилия ще се изправи срещу някой измежду третите отбори от групи В или С, докато Венецуела очаква финиширалия на второ място в група В.