Отборът на Аржентина победи с 2:1 тима на Чили в „малкия финал” на тазгодишното издание на Копа Америка. Успехът на „гаучосите” им осигури утешителното трето място в надпреварата. Двубоят на стадион “Арена Коринтианс” предложи изключително много страсти за зрителите, които освен три гола видяха още два червени картона, използването на системата ВАР, след което падна и почетния гол за Чили, както и много други интересни ситуации.

Освен с успеха на Аржентина, мачът ще се запомни и с едва втория червен картон в кариерата на Лионел Меси. Нападателят на символичните домакини бе изгонен в края на първото полувреме след спречкване с капитана на Чили Гари Медел.

Както е известно, единственият досега червен картон на звездата на Барселона отново е с националната фланелка. Той дойде при дебюта на Меси за първия тим на Аржентина в контролата срещу Унгария през 2005 година.

Преди да бъде отстранен от игра обаче, Лионел Меси напомни за себе си. Именно той бе „архитектът” на първия гол за Аржентина в 12-ата минута. Меси бе съборен в центъра на терена, за което бе отсъден фаул. Нападателят бързо се ориентира в ситуацията, грабна топката и докато футболистите на Чили се разправяха със съдията, той изведе Серхио Агуеро абсолютно сам срещу вратаря, а за нападател от класата на аржентинеца ,не остана нищо друго освен да се разпише за 1:0.

Само десет минути по-късно падна и втория гол за Аржентина, с който Лионел Меси и компания до голяма степен решиха нещата в своя полза. След атака отляво Пауло Дибала бе изведен много добре, навлезе в наказателното поле и от малък ъгъл с удар по диагонала, покачи на 2:0.

В 37-ата минута дойде и едно от най-дискусионните решения на съдията в мача. След наглед безобидна ситуация в наказателното поле на Чили, дойдоха и червените картони на двамата капитани Меси и Медел.

Меси бе изведен в предни позиции, но бранителят на Чили добре гардира топката, която излезе в аут. След като тя напусна пределите на терена, двамата се спречкаха и на няколко пъти удариха гърдите си. Впоследствие Меси се опита да хване за врата своя противник, а за реферът това бе достатъчно да изгони и двамата играчи с директни червени картони.

В 59-ата минута Чили успя да намали резултата след дузпа на Артуро Видал. Наказателният удар бе отсъден след употребата на ВАР, но дори и тя не убеди, че наистина има нарушение на Джовани Ло Селсо срещу противников играч. Дори и на повторенията обаче, не става ясно дали контактът е на линията на наказателното поле или извън него.  

Така двата тима приключиха своята кампания в Копа Америка, заемайки съответно трето и четвърто място. През есента двата тима отново се изправят един срещу друг, но този път в мач без залог. Аржентина и Чили се срещат в контрола.