Дванадесет души са арестувани след насилието на мача от турския футболен шампионат между Трабзонспор и Фенербахче (2:3) в Трабзон в неделя вечер, съобщи турският министър на вътрешните работи.

"Дванадесет души, които бяха идентифицирани като замесени в сблъсъците след мача Трабзонспор - Фенербахче, бяха задържани", обясни министър Али Йерликая в социалната мрежа X (бивш Туитър).

Тълпа от фенове нахлу на терена в неделя вечерта на стадиона на Трабзонспор след последния съдийски сигнал на срещата в момент, в който футболистите на Фенербахче празнуваха победата.

Стана страшно в Турция - зловещи боеве след дерби (видео)

Ултрасите заплашиха а атакуваха играчите и треньора на отбора от Истанбул, като вратарят на Фенербахче Доминик Ливакович получи юмрук в лицето по време на сблъсъците.

"Това е недопустимо насилие, което няма място в нашия спорт - на и извън терените", написа в Инстаграм президентът на ФИФА Джани Инфантино. "Всички играчи трябва да се чувстват защитени, за да могат да упражняват спорта навсякъде по света", написа още шефът на световната централа, като призова властите да следят, че това ще бъде спазвало и, че авторите на шокиращите кадри от Турция ще бъдат отговорни за действията си.

Освен привържениците, които нахлуха на терена, бяха арестувани и още петима души, които са призовавали за насилие в социалните мрежи, добави турският министър.

Турската футболна федерация обяви инцидентите като "недопустими" и потвърди в неделя, че "ще има строги наказателни санкции за отговорните за инцидентите".

Инцидентите от неделя се прибавят към дългия списък с насилие в историята на турския футбол. Шампионатът бе прекъснат да седмица през декември месец след агресията на един съдия от президента на Анкарагюджю след последния съдийски сигнал./БТА