В кариерата на всеки професионален футболист идва миг, в който трябва да се откаже от състезателна дейност и да преосмисли нещата в живота си.

В някои прелюбопитни случаи обаче, футболисти слагат край на кариерата си доста преди залеза на физическите сили.

По най-невероятни причини.

GONG.BG при представя 10 такива щури случая.

Карлос Роа, 30 години

Причина: Да се готви за края на света

Аржентинският вратар спря с футбола на 30 години - страхотна възраст за поста му. Звезда в родината си, носител на Купа Либертадорес, на КОМНЕБОЛ. С много успехи и в Майорка в Испания, дори №1 сред вратарите в страната.

Но на 30 години, Роа попада под влиянието на протестантската Църква на адвентистите от седмия ден. Започва да вярва в наближаващия край на света и слага точка на кариерата си... за да се готви за настъпването му.

След като този край не настъпва, според очакванията на църквата, Карлос решава да се върне към футбола. С едно условие - да не играе в събота. Той не успява да се наложи в Майорка, отива в Албасете, а през 2006-та свършва с футбола за последно във втора дивизия в родината си.

Роа е диагностициран с рак, с който успява да се пребори, и сега е треньор на вратарите в Гуалдалахара.

Пабло Освалдо, 30 години

Причина: Да става DJ

Пабло Освалдо смени 12 клуба в кариерата си - от аржентинския Уракан до торинския Ювентус. “Ако не се забавляваш с излизането си на терена, вече си загубил,” казва той в интервю за GQ.

На 30-годишна възраст Освалдо просто отказа всички оферти и реши да се занимава с музика.

Алексей Зуев, 30 годишен

Причина: Да става текстописец

Историята на Освалдо може да е типична за латиноамериканците, но малко изненадващо подобен пример намерихме и в Русия. Вратарят Алексей Зуев бе част от Спартак Москва в доста успешен период за тима и дори записа мачове в Шампионската лига. Действията му извън терена обаче предизвикаха повече интерес. Той напусна Спартак след шумен скандал, след като заплаши служител на бензиностанция с пистолет. Зуев скитал няколко сезона в долните руски дивизии, но предпочел накрая да започне да пише песни и превърнал това в кариера. Той всъщност все още играе футбол – плажен, пак за Спартак.

Хидетоши Наката, 29 години

Причина: Да си отвори ресторант

Хидетоши Наката е един от пионерите на японските легионери в Европа. Той преминава в края на 90-те в Италия, има титла с Рома, Купа на Италия с Парма, а след това се опитва да пробие и в Англия. Там обаче осъзнава, че това върви с тежки тренировки, внимание от медиите, автографи за феновете. На 29 години той просто казал край, за да започне да развива лично ресторантьорски бизнес, а след това се впуска и в модния бизнес. Има собствена марка саке.

Иван Саенко, 27 години

Причина: Да си харчи „честно спечелените пари“

Един от най-добрите руски футболисти дълго време игра в Германия, след това от Спартак тръгна пропадане. Клубът опитва го продаде заради проблеми с алкохола, но никой не иска да го купи. Така в един слънчев ден той решил да се занимава със следното – да си харчи парите...

И докато Саенко твърди, че става дума за честно спечелени пари, неотдавна той бе извикан като свидетел по криминално дело за незаконно усвояване на 329 милиона рубли...

Джонатан де Фалко, 27 години

Причина: Да започне кариера в гей-порно индустрията

В разгара на кариерата си белгийският футболист напусна Расинг Мехелен, за да стане първо стриптийзьор, а след това и да се снима във филми за възрастни. Артистичният му псевдоним е Стани Фалконе.

„Навремето си имах и приятелка, но в последно време, преди да завърша кариерата си, се срещах с мъже. Те винаги са ме вълнували повече, от 20-годишен ходя по гей-клубове, общувам с такива хора, какъвто съм и аз. Заради футбола не можех да го афиширам. Този вид спорт не е готов за открити гейове, и до сега срещаме малко толерантност“, разказа бившият защитник. отмечал защитник.

В новата си професия Де Фалко се радва на достатъчно успехи – през 2011-ва година дори получава награда за Най-добър новобранец в индустрията.

Егор Лугачьов, 27 години

Причина: Да стане фризьор

„Украинският Бекъм“ - така наричаха полузащитника в родината му. Той случайно или не, също преминава в Спартак Москва, откъдето тръгва пътят му встрани от футбола.

Лугачьов не се налага в Москва, връща се в Украйна, където рита в трета дивизия.

Това обаче не го удовлетворява и той решава да се впусне в друго занятие.

Той е вече топ мъжки коафьор, специализиран бръснар.

Миленко Ковачич, 25 години

Причина: Влиза в сектата на Харе Кришна

Един от най-големите таланти на хърватския футбол, наричан Синът на вятъра. На 22 години вече е шампион с Динамо Загреб, а след това преминава в Бреша.

Той обаче е член на секта, кришнар, от Харе Кришна и през 1998 година слага внезапно край на футболната си кариера. „Вече не изпитвам желание да играя футбол. За да изляза на терена от мен се иска да проявявам злоба, която аз нямам. Искам да се посветя на земеделие, на скотовъдство и молитви. Не съм нападател. И може би никога няма да бъда,“ казва тогава Ковачич.

Той се връща в Хърватия и опитва да живее по гореописания начин, но осъзнава, че футболът много му липсва. Опитва се да възроди кариерата си, дори играе малко в Израел.

През 2005 година загива в катастрофа, разбивайки се с мощния си мотор край Загреб.

Алексей Сапогов, 25 години

Причина: Не успява да премине в Ювентус

Сапогов е доста смехотворен случай в Русия. Известен повече с високопарни интервюта, скандали и преминаване от клуб в клуб, отколкото с футбола си. Непрекъснато си „реди“ трансфери в чужбина, но не успява накрая да получи дори договор от руските нискодивизионни тимове, където ходи на проби.

Накрая обявява, че заради провален трансфер в Ювентус, слага точка на кариерата си...