Завръщането на Диего Марадона в националния отбор на Аржентина за Мондиала през 1994-а г. носи огромна надежда на феновете в страната. За шампионата в САЩ "албиселесте" е воден от Алфио Базиле, като е смятан за един от фаворитете за трофея - след два поредни финала (една купа, 1986 г.) пред това. 

В първия двубой Аржентина печели с 4:0 над Гърция и очакванията скачат до небето. Следва и успеха над Нигерия с 2:1, което гарантира участие в 1/8-финалите. След края на срещата със "Суперорлите" обаче Марадона трябва да даде допинг проба.

Великата "десетка" излиза от терена под ръка с една от медицински сестри - един от кадрите на десетилетието. Колкото и знаков, толкова и тъжен.

Няколко дни по-късно се разбира, че пробата е положителна - за употреба на кокаин, и самият играч е изхвърлен от надпреварата. "Краката ми се подкосиха", разказва Марадона за онзи момент.

Лидерът го няма. Аржентина е обезсърчена и групата се затваря със загуба от България (0:2). В осминафиналите "гаучосите" отпадат от Румъния. Нямат сили за повече.

25 години по-късно нападателят на онзи аржентински отбор - Абел Балбо, разказва една от потайните и неразкрити до момента истории за онези дни: "Това беше най-голямото разочарование в целия ми живот. За мен ние бяхме шампиони, имахме всичко налично. Силни играчи на най-високо ниво. Това с Диего ни уби. Но ние се чувствахе като лъжците".

"Бяхме разбити. Обединението, колективът изчезна. Беше ужасяващо. Знаехме, че няма как да продължим напред в турнир. Просто нямаше как да се изправим на крака. Отборът беше премазан, вече не бе същият. А какъв отбор бяхме само...".  

Турнирът в крайна сметка е спечелин от Бразилия след изпълнение на дузпи срещу Италия.