Осемкратният шампион на Молдова Зимбру Кишинев е разформирован заради бипса на финансиране и няма да продължи участието си в първенството.

За момента Зимбру няма да продължи и в ниските дивизии на молдовския шампионат, защото и за там нямат пари. По думите на директора на клуба Севастиян Ботнар решението е продиктувано от отказа на собственика на клуба Николай Чьорний да продължи издръжката и липсата на каквито и да е кандидати, съобщава молдовския вестник Ziarul National.

През август 2019-а година в края на първия дял от първенството Зимбру разтрогна договорите на 19 футболисти, за да намали разходите си и започна да им изчиства старите задърлжения с доста бавни темпове. Но и това не помогна на Зимбру да подобри финансовото си положение.

Зимбру завърши сезон 2019 на предпоследното 7-о място в 8-членната Национална дивизия на Молдова, като зад тях остана само Кодру Лозова. Нямаше изпадащи, тъй като първенството е увеличено на 10 отбора.

Зимбру е осемкратен шампион на Молдова, което го прави вторият най-титолуван отбор в историята на независима Молдова след 18-те титли на Шериф (Тираспол). "Зубрите" бяха и най-популярният отбор от Молдова и в съветските времена, когато играеше дори и в Висшата лига на СССР под името Нистру (Кишинев).

През 2000-ата година вече с името Зимбру отборът достигна до Финала за Купата на ОНД, но отстъпи с 0:3 на Спартак (Москва). Зимбру (Кишинев) има и две срещи с български отбори в турнира Лига Европа, като е отстранявал и Литекс (Ловеч), и ЦСКА (София)./БТА