Националният отбор на Египет постигна първа победа в група „D“ на Купата на африканските нации. „Фараоните“ стигнаха до много труден и минимален успех над Гвинея-Бисау, но направиха голяма крачка към класиране за 1/8-финалите.

В герой за тима се превърна звездата и капитан Мохамед Салах, който се разписа в 70-ата минута. Малко по-късно обаче, в 83-ата минута, Египет имаха късмет, защото изравнително попадение на Мама Балде беше отменено след намесата на системата ВАР.

„Фараоните“ имаха шанс да поведат в резултата още във втората минута, когато Салах стреля по тревата, но топката се отби от гредата.

В 18-ата минута Мостафа Мохамед отправи диагонален шут, но и той срещна гредата.

В края на полувремето Египет пропусна още две чудесни възможности. Първо в 43-ата минута мощен удар на Амр Ел Сулия рикошира в защитник и прелетя опасно близо до вратата. След това, в 45-ата минута, Салах стреля в близкия ъгъл, но вратарят на Гвинея-Бисау спаси.

Втората част започна с две чудесни положения за Мостафа Мохамед, който първо с глава пропусна отблизо, а след това негов далечен шут бе спасен от вратаря.

В 70-ата минута натискът на „фараоните“ даде резултат и те поведоха в резултата. Амр Ел Сулия центрира към Салах в наказателното поле, който с удар от воле прати топката във вратата на съперника – 0:1.

Гвинея-Бисау можеше да изравни в 83-ата минута, когато Мама Балде отбеляза красив гол, който обаче не бе зачетен. Той получи пас на тъча, пребори прекия си пазач, нахлу в наказателното поле и с хубав диагонален изстрел се разписа за 1:1. Съдията обаче бе привикан да разгледа ситуацията със системата ВАР и прецени, че нападателят е извършил нарушение в хода на атаката и попадението бе отменено.

До края Египет удържа минималния си аванс и с таи победа вече има 3 точки, като заема 2-ото място във временното класиране в групата. Гвинея-Бисау запазва 3-ата си позиция с 1 спечелена точка. За 1/8-финалите вече се класира Нигерия и е лидер в групата.