Наставникът на младежкия ни национален отбор Михаил Мадански даде обширно интервю за Gong.bg, в което се спря обстойно на случващото се през първата седмица на световното първенство в ЮАР. Доцентът по футбол коментира ситуацията около фаворита Аржентина и треньора Марадона, влиянието на Жозе Моуриньо върху играта на отбори на Мондиала.

- Все още няма някакви тенденции на това световно първенство, които да се набиват на очи, освен основната, че отборите все още се проучват. Едва сега започва истинската част на първенството. Направи ми впечатление изключително посредствената игра на Франция, а за представянето на други два от фаворитите – Англия и Испания оставам оптимист. Мисля, че те няма да имат проблеми с класирането си напред. Безспорно прави впечатление и „бунтът на по-малките държави”, ако мога да се изразя така. Уругвай се представя много добре, очаквам класиране напред на Словакия и Словения, за сметка на по-изявените фаворити. Твърде рано е да се правят коментари и да се говори за някакви тенденции по отношение на играта, тактически новости и т.н. С изключение на факта, че много от треньорите са заразени от примера на Моуриньо как се печелят мачове.

- Наскоро той каза, че няма да гледа световното първенство. Очевидно, това което става сега на турнира, той го е гледал много пъти. Съгласен ли сте с това?

- Моуриньо колкото и да го коментираме е изключително дълга тема. Той наистина е голям треньор и човек, на който трябва да се обърне сериозно внимание. Аз лично се съмнявам, че той няма да гледа световното първенство, но дори и да не го гледа съм сигурен, че няма да пропусне да добави по някакъв повод, че повечето треньори по света го копират – и като поведение, и като начин на игра. Макар че се съмнявам един Отмар Хицфелд да е заимствал тази тактика от Моуриньо. Същото се отнася и за Ото Рехагел. Просто Моуриньо остави голям отпечатък върху световното без да участва на него.

- Имате ли си любим отбор, който искате да триумфира със световната титла?

- Моят любим отбор е Холандия. Аз отдавна съм привърженик на този тим, на работата там, на начина на подготовка на футболистите. Системата за развитието на футбола в Холандия може да послужи като образец за всички страни в света. Изключително наблягат на правилната работа още при подрастващите. И постепенно, малко по малко берат плодовете на своя труд на такива големи първенства. Единственото, което ме притеснява в тяхната игра, независимо от скоростта, изключителното движение и разнообразие, с които играят, е схемата им на игра. Това 4-3-3 ги прави изключително предвидими. Един по-опитен отбор с повече халфове в средата на терена може успешно да се справи с тях. Но след два финала на световни първенства, мисля, че е крайно време на третият път да успеят. Пак казвам, не съм уверен в това. С опита, с който разполагат Бразилия и Аржентина са с една крачка напред.

- А разполага ли Аржентина с треньор, с който да триумфира на световното?

- Ситуацията с отбора на Аржентина е много интересна. Нищо освен световната купа не може да спаси Марадона. Това е ясно на всички. Но на мен ми прави впечатление, че Марадона е такъв тип треньор, който сигурно не блести с кой знае какви тактически познания и с кой знае какъв треньорски опит. Но той може да обедини целия екип около себе си – като се почне от последната резерва и се стигне до масажиста и шофьора на автобуса. Аржентина живее някакъв вид свой собствен, изключително плодотворен футболен живот на това световно първенство. По начина, по който Марадона се държи, в мен остава впечатлението, че футболистите са готови да влязат и в огъня за него. Защото той претърпя изключително много критики – защо е включил в състава този, защо не е взел онзи и т.н. И тези, на които той гласува доверие могат да изиграят мачовете само заради него. И това ще му помогне много. А пък и добре знаем, че за футболисти като аржентинците не са необходими, кой знае какви сложни тактически указания.