Хосе Мануел Де Ла Торе бе обявен за селекционер на мексиканския национален отбор по футбол. Така само пет години, след като направи треньорски дебют, бившият полузащитник стъпи на най-високото стъпало в професията и ще води националната гарнитура на своята родина. Назначението му всъщност бе само формалност, след като другият претендент Виктор Мануел Вучетич се отказа сам по лични причини.

44-годишният Де Ла Торе ще напусне работата си в клубния си отбор Толука. Преди това той е водил само един тим – Чивас Гуалдалахара. Де Ла Торе е треньор от 2006 година, но вече има три титли на Мексико зад гърба си.

„Това е детската ми мечта,” призна наставникът. „Мечта е да представляваш страната си. В процеса ми на развитие като треньор, всеки ден съм мислил върху тази възможност.”

Хосе Мануел Де Ла Торе наследява на поста Хавиер Агире, който напусна след Мондиал 2010. Междувременно тимът бе воден от двама треньори, докато се търсеше нов селекционер.

Основната задача пред Де Ла Торе е да класира отбора на Световното първенство през 2014, но също така да извади мексиканския футбол от кризата. През септември 11 футболисти бяха глобени, а двама наказани за по шест месеца, след купон след мача с Колумбия. Тогава 11-те глобени възнегодуваха, и поискаха оставката на директора на националните отбори Нестор Де Ла Торе – брат на Хосе Мануел, и тя в крайна сметка бе дадена. Вероятно по тази причина новият селекционер подчерта, че ще държи изключително на дисциплината.

Де Ла Торе е известен като много сериозен човек, не особено запален по шегите и майтапите, и рядко даващ интервюта след мач, и отговаря съвсем кратко на пресконференциите си. Той става 32-я треньор в историята на Мексико, и шестия от 2006 година насам.