Идеята за обединена футболна лига, която да даде възможност на топ отборите от Балканския полуостров да участват в много по-конкурентна и интересна надпревара и да реализират по-големи приходи не е нещо ново. Тя е мечта на стотици хиляди фенове и изглежда все по-близо до своето реализиране. В България стартира проект, който цели създаването на обединено първенство, в която да вземат участие топ отборите на страните от Балканския полуостров и други страни от Югоизточна Европа. Организацията с нестопанска цел „Mega League Foundation“ се стреми към създаването му, като визията е това да се превърне в първенство, което да конкурира Серия А в Италия и Бундеслигата в Германия.  В нея е планирано да вземат участие отбори от всички страни от Балканския полуостров, както и тимове от Израел, Грузия, Армения и Азербайджан. От „Mega League Foundation“ са амбицирани да създадат това първенство, което да стартира през сезон 2019/20.

Според тях: „Футболът в региона спешно се нуждае от радикална структурна промяна, за да се измъкне от тежкото финансово състояние, в което се намира.“ Мега лига вярва, че ще бъде най-гледаното спортно събитие в региона и прогнозата за годишни приходи от продажба на телевизионни права е около 200 милиона евро на сезон.

Форматът изглежда изключително изчистен и ясен. Мега лигата ще бъде разделена на две групи. Първата ще бъде съставена от 20 отбора, като отборите за първия сезон са предварително подбрани. В неговия край трите последни отбора в класирането ще изпаднат автоматично във втората група. Тя пък ще бъде образувана на същия принцип, но от 22 отбора. В края на годината първите три отбора от втората група ще печелят промоция, а последните пет в класирането ще изпаднат.

В края на всеки сезон тези пет места ще бъдат разпределяни между 40 отбора от основните национални първенства, които ще се включат в квалификационен турнир на Мега лигата. Петте отбора победители ще си осигуряват участие във втората група на Мега лигата.

Мега лигата ще постави на сцената някои от най-ожесточените съперничества във футбола, целящи да върнат фенове на стадионите.

Същевременно клубовете ще могат да привлекат ресурсите да инвестират в по-големи и по-качествени съоръжения. Мега лигата ще позволи на футболните клубове от региона най-накрая да привлекат доходоносни договори за спонсорство и да подобрят своя търговски облик.

Все още предстои уточняване на самата програма за провеждането на мачовете и как те ще бъдат синхронизирани с тези от европейските клубни турнири и националните първенства.

Един от най-сериозните потенциални проблеми би било отношението на УЕФА, която не толерира създаването на независими лиги и първенства извън структурите. Статутът на УЕФА и ФИФА в изграждането на тази лига към момента изглежда неясен.

Мега лига