Стадионите, които са приемали мачове от световните първенства по футбол са ставали свидетели на много велики мачове, голове, запомнящи се моменти, а един от тях датира от 2006-а година. Тогава италианецът Марко Матераци и французинът Зинедин Зидан участват в един от най-коментираните скандали във футболната история.

През годините се появяваха различни версии за случилото се. Осем години по-къспо италианският защитник отново отвори душата си за сблъсъка със Зидан на финала на Мондиала.

Матераци започва разказа отдалече: „Някои играчи като малки веднага биват забелязани за футбола. Тренират в най-добрите академции и бързо стигат до международната сцена. Не и аз. На 18 още играех в аматьорски тим, а в националния заиграх чак на 28.”

„Може би и затова знаех какво иска селекционерът Липи от нас. Именно, защото не бях от глезените и пазени футболисти. Бях резерва на двама изключителни защитници - Неста и Канаваро. Надявах се, че ще играя, но знаех, че за Италия ще е по-добре те да са на линия”, споделя още Матераци.

Спомените на Марко Матераци неминуемо се връщат към скандала със Зидан. „По време на един двубой го хванах за фланелката и го дръпнах. Бързо се извиних, но той започна да ме провокира като каза: „Ако искаш фланелката, ще ти я дам накрая.” Това продължи няколко минути, докато и аз не избухнах и му казах, че предпочитам да ми даде сестра си, вместо фланелката. След това последва ударът. Последното нещо, което съм очаквал от него”, разказва бившият италиански национал.

„След първенството имаше много спекулации какво точно съм казал. От расистки и терористични заплахи, до споменаване на майка му в негативен контекст. През цялата си кариера съм имал мръсен език, но никога не съм обиждал ничия майка. Може би, защото изгубих моята, когато бях на 15 години”, споделя още Марко Матераци.

ВИДЕО от легендарната случка вижте тук: