Хавиер Масчерано излезе с официално изявление минути, след като стана ясно, че защитникът на Барселона е осъден на една година лишаване от свобода. Аржентинският национал бе обвинен в укриване на данъци в размер на 1,5 млн. евро в периода 2010 – 2014 година.

През октомври Масчерано се призна за виновен, а в последствие плати всичките си задължения плюс лихвата към тях. Цялата сума възлиза на 1,75 млн. евро.

Аржентинецът изрази надежда, че ще постигне споразумение с властите в Испания и ще плати допълнителна глоба, вместо да лежи в затвора в продължение на 12 месеца.

„Аз съм спортист и не разбирам много добре от данъци и закони. За да се справя с технически въпроси, които са трудни за мен, трябва да разчитам на други хора. През цялата си кариера съм бил честен човек, отговорен и отнасящ се с уважение към своите съотборници и клубовете, в които съм играл, както и държавите, в които съм бил“, се пише в изявлението на Масчерано.

„След пристиганаето си в Барселона, подписах договор с престижна компания с отлична репутация. Те ми дадоха някои препоръки, за които ми бе казано, че са процесуално нормални, прозрачни и приети от закона. Бях съветван от тях в периода от 2010 до 2014, след което реших да сменя компанията, заради процеса, който започна срещу мен. Новите ми съветници ме посъветваха да платя тези данъци. Сега, най-накрая, след нервно чакане, ние постигнахме споразумение и вече съм спокоен, че моята финансова ситуация е коректна отново“, казва още аржентинецът.