Митичният стадион "Маракана" ще има ново име, след като управлението на щата Рио де Жанейро гласува за промяна на официалното название на "Едсон Арантес до Насименто - Рей Пеле Стейдиъм".

80-годишният Пеле, чието пълно име е Едсон Арантес до Насименто, е играл множество пъти на "Маракана" с националния отбор на Бразилия. Пеле реализира своя гол номер 1000 в кариерата като футболист на Сантос срещу Васко да Гама. Двубоят между двата отбора се играе на "Маракана" през 1969 година.

"Това е почит към човек, който е признат по целия свят със своето наследство в бразилския футбол и за съответните заслуги, оказани на нашата страна", заявиха от местната управа на Рио де Жанейро.

На португалски език "рей" означава крал. Стадион "Маракана" приема финалите на световните първенства през 1950 и 2014 година, както и церемонията по откриването на олимпийските игри в Рио през 2016 година.

Очаква се името на стадиона да бъде сменено, но спортният комплекс около съоръжението да продължи да носи името "Маракана". Стадионът, открит през 1950 година, дълго време носи името на журналиста Марио Фильо, лобирал за построяването му през 40-те години на миналия век.

Повечето бразилци наричат стадиона "Маракана" заради квартала, в който се намира. Някои от местните запалянковци не са съгласни съоръжението да носи името на Пеле, защото той е роден в щата Минас Жерайс и след това изкарва голяма част от живота си в Сао Пауло.