УЕФА извади македонския клуб ФК Победа от европейските турнири за срок от осем години заради уреден мач, съобщиха от европейската футболна централа.

Президентът на клуба Александър Забрацанец и бившият капитан на ФК Победа - Николче Здравевски, са наказани доживот от всички футболни дейности в Европа. Дисциплинарната комисия се произнесе по случая след седемчасово заседание днес.

"Засегнатите страни ще получат мотивировката за санкцията в писмен вид, след което може да обжалват", заявиха от УЕФА. Забрацанец и Здравевски са уредили техният клуб ФК Победа да загуби квалификационния мач за Шампионската лига срещу арменския Пюник през юли 2004 година.

ФК Победа губи мача с 1:3 в първата среща у дома, като и трите гола за гостите падат още през първото полувреме. В УЕФА са получили сигнал от букмейкъри за необичайно високи залози на този мач, което предизвикало разследването на случая.

Реваншът в Армения завърши 1:1 и Пюник продължи напред с общ резултат 4:2. УЕФА продължава разследването на мача от Интертото през 2007 година между друг македонски отбор - ФК Македония и българския Черно море, съобщава АП. Причината отново е високи залози за победа на единия отбор. Черно море печели първия мач в Македония с 4:0, а на реванша отново взима победа - този път с 3:0.