Бившият футболист на Челси Майкъл Есиен е на път да продължи кариерата си в Австралия. 33-годишният полузащитник е пред подпис с Мелбърн Виктъри, пишат местните медии.

Опитният ганаец ще парафира по силата на нововъведеното в австралийското първенство правило за привличане на т.нар. „гостуващи маркови играчи“. То допуска подписването с големи, известни имена за срок 12 месеца и бе въведено през юни. Всеки тим от елита има право на един „гостуващ“ футболист, с който да надвиши двете редовни позиции за „маркови“ играчи. „Гостът“ обаче трябва да попадне в рамките на максимално разрешения брой от 23 футболисти. Преди подобна сделка да стане факт, въпросният играч се подлага на редица маркетинг тестове, за да докаже, че наистина ще спомогне за привличането на престиж и инвестиции в австралийското първенство.

Есиен вече премина успешно въпросната проверка и сега му предстои само да договори личните си условия. Добрата новина за Виктъри идва само седмици, след като клубът опита безуспешно да привлече в редиците си по същия начин италианският национал Алесандро Диаманти. Настоящият съотборник на Ивайло Чочев в Палермо се повали именно на маркетинг тестовете.