Пламенната Копа Либертадорес се завръща. През 2019-а година ще се проведе 60-ото издание на най-ценната клубна надпревара в Южна Америка.

И сега шампионатът е във формат пролет-есен, като стартът му е днес (22 януари), а финалът на 23 ноември 2019 г.

Титлата ще бъде защитавана от аржентинския Ривър Плейт, който в митичен финал, игран в Мадрид на 9 декември 2018-а, срази след продължения вечния враг Бока Хуниорс с 3:1.

Ривър Плейт е носител на Копа Либертадорес за 2018 г.!

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата трябваше да се проведе на „Ел Монументал“ в Буенос Айрес две седмици преди това, но поради нападение на феновете на Ривър срещу автобуса на Бока, пълен с играчи на тима, ръководните местни органи, плюс ФИФА, решиха финалният мач реванш да бъде преместен.

Раят се напълни с "милионери"! Ривър Плейт прегърна Копа Либертадорес!

Любопитното е, че през този сезон за първи път носителят на трофея ще се реши след финал в един мач. За място на последната битка е избран легендарният Национален стадион в Сантиаго, Чили, който приема финала на Световното първенство през 1962 г. (Бразилия – Чехословакия 3:1).

Ривър Плейт - Боха Хуниорс, знаменитият реванш

източник: Gulliver/Getty Images

Регламентът на състезанието гласи, че се започва с три квалификационни фази, преди да се стигне до групи – 8, от по 4 отбора.

В първата квалификационна фаза влизат 6-те отбора с най-малък коефициент в турнира – тази година това са Дефенсор Спортинг (Уругвай), Насионал (Парагвай), Реал Гарсиласо (Перу) Делфин (Еквадор). Депортиво Ла Гуйра (Венецуела) и Боливар (Боливия). Те играят един срещу  друг, след предварително изтеглени двойки, като определят три отбора, които да продължат към втората квалификационна фаза.

Там в две урни са подредени 16 отбора (13 вече класирали се, плюс 3-те от първата квалификационна фаза). За тях са определени нови две фази – така наречените „полуфинали“ и финали“ (тези "финали" с 4 двойки са третата квалификационна фаза). От тези 16 отбора трябва да останат 4, които да допълнят цялостния вид на реалната групова фаза.

За групите вече са се класирали 28 отбора (с най-висок коефициент) – 4-те, които идват от квалификациите, биват вкарани в последната 4-та урна при жребия. Те остават като тимовете с най-малък коефициент.

Следва позната на всички ни групова фаза от по 4 тима в 8 групи – общо 32 отбора. След мачове на разменено гостуване първите два продължават към 1/8-финалите, третият се класира за втория по сила турнир на континента – Копа Судамерикана, а последният отпада.

Особено през този сезон, в който победителят ще се излъчи в един финален мач, структурата на груповата фаза и елиминациите е идентична на тази на добре познатата в Европа Шампионска лига.

Ривър Плейт - Бока Хуниорс, реванша във финала

източник: Gulliver/Getty Images

Ето какво ни предлага два от трите двубоя в първата квалификационна фаза на надпреварата през този сезон.

Делфин - Насионал Асунсион

Турнирът се открива с двубой в сряда сутрин (б.в. 1:30 ч.) между еквадорския Делфин и парагвайския Насионал Асунсион.

Делфин направи своя дебют преди година. Тимът премина през целия сложен цикъл от квалификации, за да се добере до груповата фаза. Там обаче класата на еквадорците не бе достатъчна за нещо повече от последно място и отпадане преди елиминациите.

Делфин спечели 7 точки в 6 двубоя, записвайки победи над Атлетико Насионал (Колумбия). и Коло Коло (Чили).

Парагвайците от Насионал се връщат в Копа Либертадорес за първи път след 2014-а. Тогава отборът е съставен от някои много силни единици, като залозите са именно парагвайците да вдигнат трофея. Те обаче се губят от аржентинския Сан Лоренсо (1:2 общ резултат от двата мача).

През миналия сезон Насионал стигна едва до 2-ия кръг на Копа Судамерикана, след като бе елиминиран от бразилския Ботафого. Очаква се дебют за гостите да направят новите покупки Кристиан Ебес и Зе Турбо.

И двата тима нямат проблеми с наказани и контузени състезатели.

Любопитното е, че Насионал е печелил всичките си последни 4 мача като гост в турнира. Делфин обаче се намира в силна серия на своя стадион „Естадио Хокай“ – 6 двубоя с допуснати едва 2 гола.

Двата тима никога не са се срещали до момента. И Делфин, и Насионал нямат никакви международни успехи във витрината си.

Реваншът между помежду им е след седмица (29/30 януари).

Срещата между Делфин и Насионал е в сряда сутрин, 23 януари, от 1:30 часа, като нея ще можете да проследите пряко по новия канал MAX Sport 4.

За първи път: Коринтианс ще играе на финал за Копа Либертадорес

източник: Reuters

Боливар - Дефенсор Спортинг

Очаква се това да бъде най-интересният двубой от трите квалификационни мача в първия кръг на пресявките. Както Боливар, така и Дефенсор Спортинг са марки в местните си шампионати (Боливия и Уругвай).

Боливар е най-титулуваният клуб в страната с общо 28 местни отличия, плюс две участия на полуфинал в Копа Либертадорес – 1986 и 2014 г. Боливийците достигат и до финала за Копа Судамерикана през 2004-а, но не успяват да приберат отличието.

Дефенсор Спортинг винаги е бил в сянката на гигантите Пенярол и Насионал в Уругвай, но също има своето място в историята – 5 трофея на местно ниво (за последно шампион през 2008 г.), като е дал на страната и националния отбор икони като Макси Перейра, Мартин Касарес, Себстиан Абреу и Диего Перес.

Най-доброто постижение на тима в Копа Либертадорес е полуфиналът от 2014-а.

Срещата ще бъде тежка за гостите от Уругвай, които ще трябва да играят на 3650 м надморска височина в столицата на Боливия Ла Пас – на „Естадио Ернандо Силес“.

През миналия сезон Боливар не успя да прескочи групите, оставайки последен поради по-лошата си голова разлика спрямо третия в групата. Тимът влиза в срещата след важен успех в местното първенство (2:0 над Уилстерман), така че настроението в „Академията“ (както е наричан клубът) ще е добро.

На своя високостоящ стадион Боливар има 6 победи и 16 двубоя без загуба в последните няколко години в Копа Либертадорес. Дефенсор Спортинг ще иска добър резултат преди реванша. Преди година „Ла Виола“ отпадна в групите на надпреварата.

Статистиката показва, че боливийците са печели последните си 4 двубоя у дома с чиста мрежа. Уругвайците пък са пропуснали да вкарат попадение в 4 от последните си 6 двубоя.

Двата тима играха помежду си през 2015 г. в първия кръг на турнира Копа Судамерикана, когато Дефенсор навакса загуба с 0:2 като гост в Боливия и продължи напред след 3:2 общ резултат.

Срещата между Боливар - Дефенсор Спортинг е в четвъртък сутрин, 24 януари, от 1:30 часа, като нея ще можете да проследите пряко по новия канал MAX Sport 4.

В третия сблъсък от първата квалификационна фаза:

Реал Гарсиласо (Перу) - Депортиво Ла Гуйра (Венецуела)