Футболните мачове от украинското първенство в първите две дивизии през този уикенд ще се играят пред празни трибуни. Същото се отнася и за финала за Купата на страната идния четвъртък, като причината е съображения за сигурност. Това съобщи днес Футболната федерация на Украйна.

В политически нестабилната страна, постоянните провокации от про-руски терористи в югоизточната и източната част, станаха причина да бъдат преместени мачовете, които трябваше да се играят в Донецк, Луганск, Харков, Одеса и прилежащите им региони.

Два кръга преди на първенството ръководителите на футбола в Украйна решиха да не дават поводи за покачване на напрежението и евентуални безредици, след като бой между сепаратисти и фенове в Одеса стана причина за разрастване на конфликта и трагичната смърт на 40 човека. Най-вероятно обаче в последния ден от първенството запалянковците ще бъдат допуснати отново на трибуните.

Сигурността на зрителите е най-важният фактор в момента. Футболната федерация е в непрекъснат контакт с Министерството на вътрешните работи, така че действаме съобразно ситуацията, се казва още в официалното становище на ФФУ. /БТА