Груповата фаза на Европейското първенство приключи снощи и оттук започват мачовете на живот и смърт на континенталния шампионат. Четвъртфиналите се откриват още тази вечер с първия от тях – Португалия – Германия в Базел. Оттук нататък страстите за всички, които обичат футбола ще стават още по-горещи. Голямото надлъгване в групите свърши. Сега вече важи девизът „Мач година храни”. Осемте тима, стигнали до тази фаза, вече нямат право на грешка. Но само четири от тях ще останат в играта до неделя.

Освен сблъсъкът между португалци и германци, другото голямо дерби на тази фаза е Испания – Италия. Световните шампиони стигнаха като на магия до пресявките, но както се казва - апетитът идва с яденето. Още повече, че „скуадра адзура” излезе от групата си по-типичен за нея начин – пестеливо, с много мъка, опъвайки нервите на феновете си. Оттук нататък обаче ще видим истинската сила на водения от Роберто Донадони тим. Срещу тях е младият отбор на Испания, който отново бе брилянтен в своя поток. Както винаги е било на европейски първенства. Големият проблем за „Ла Фурия” е, че идват прокълнатите четвъртфинали. Където обикновено иберийците спират пътя си на големи шампионати. Двата тима вече играха тази година, пък макар и контрола, която испанците спечелиха с 1:0. Преди 20 години пък италианците удариха със същия резултат Испания, но на Европейското в Германия. Тимът на Арагонес е балансиран във всяка една линия, като халфовете и нападателите наистина са от световна класа. Шави, Иниеста, Фабрегас, Фернандо Торес и Давид Вия са способни да унищожат всеки изправил се срещу тях отбор, но срещу тях са световните първенци, които постепенно набират скорост. А и опитът е на тяхна страна. А на такива първенства той е изключително важен.

Големият Гуус Хидинк се изправя срещу своята Холандия в друг от четвъртфиналите. Наставникът на Русия като че ли свърши своята работа, за която се разписва срещу умопомрачителна заплата. Братушките показаха страхотен футбол срещу Швеция, а Андрей Аршавин напълно оправда големите надежди, които му се възлагат. Но срещу тях е преобразеният тим на „лалетата” воден от Марко ван Бастен. Холандците показаха, че са фаворит номер едно на първенството с шумни победи над финалистите от последното световно – Италия и Франция. Оттук нататък проблемът пред Ван Бастен е как ще обясни на всичките си звезди, че не могат да са заедно на терена. И дали в навечерието на мача в Базел няма пак да гръмне някой скандал с марка „Холандия”. От друга страна, точно Гуус Хидинк е човекът, който може да хлъзне родината си по пътя й към втора евротитла. Спецът знае и кътните зъби на „лалетата”, а и опитът му на такива турнири е в пъти повече от този на Ван Бастен. Все пак големият фаворит в този сблъсък са „оранжевите”.

Стигаме и до последния четвъртфинал. Балканската екзотика – Хърватия срещу – Турция. Полицията във Виена, където ще се играе мача, от сега подготвя мерки като за военно положение, за да се справи с дивите агитки на двата тима. Иначе, погледнато спортно-технически големият фаворит са хърватите. Славен Билич даде почивка на титулярите си в последния мач от групата, докато турците трябваше отново да треперят до края за бъдещето си на това Европейско. Дали финесът на „шахматистите” ще се окаже прекалено голяма хапка за хъса и невероятният характер на Турция - отговорът ще получим утре вечер във Виена.