Теренът на стадион „Нелсън Мандела Бей” в Порт Елизабет, където ще се състои един от гвоздеите на четвъртфиналите от Мондиал 2010 – Бразилия – Холандия – е в ужасно състояние. От ФИФА признаха, че липсата на слънце и силният дъжд са причинили много щети на тревното покритие. Предвидената първа тренировка на Бразилия вече бе отменена. Най-големият бразилски спортен сайт globoesporte.com също се разходи по терена и видя, че наистина има проблеми – снимка.

Най-сериозно е състоянието на тревата в наказателните полета, там, където стоят през повечето време вратарите. Има и други по-малки участъци по двете крила, в които също тревата е в много лошо състояние.

„Има три основни причини: дъждът, многото мачове, и никакво слънце. Най-големият проблем е, че слънце не достига до тревата. Все едно да отглеждаш растение у дома на тъмно,” обясни консултантът на ФИФА.

До момента „Нелсън Мандела Бей” е приел шест мача от Световното първенство, а Фабио Капело вече разкритикува терена след двубоя между Англия и Словакия.

От поддръжката на стадиона разкриха, че слънце грее на терена само в ранните часове на деня, най-късно до 10 сутринта, след което то потъва в тъмнина.

Към момента официалните лица към ФИФА, които трябва да вземат отношение по въпроса, отказват коментар.