Квалификационната кампания на Италия върви добре до момента, а Република Ирландия се представя далеч по-добре от България в групата, която ще излъчи един директен участник на световните финали през 2010-а година в Република Южна Африка, твърди селекционерът на италианците Марчело Липи.

"За момента квалификациите вървят добре. В първите си четири мача имаме три победи и едно равенство в България. Въпреки това, Ирландия спечели същия актив от точки. Ние не играем слабо, те се представят доста силно", заяви Липи.

На 28-и март България гостува на Република Ирландия, а на 1-ви април приема Кипър. Италия от своя страна гостува на Черна гора и приема ирландците четири дни по-късно. През юни "скуадра адзура" пък ще играе за Купата на Конфедерациите.

"Победителят от Купата на Конфедерациите никога не е печелил световната титла и за това не съм сигурен дали я искам. Ще играем с първия отбор или поне с тези, които са на разположение. Годината беше тежка. Имаше много контузии - на Джанлуиджи Буфон, Мауро Каморанези, Дженаро Гатузо и Андреа Пирло", допълни световният шампион от 2006-а година.

След спечелването на титлата в Германия, Липи напусна поста си и бе заменен от Роберто Донадони. Неуспешното представяне на Италия на Евро 2008 обаче принуди Италианската футболна федерация да върне Липи на селекционерския пост. През двете

години почивка той е получил редица оферти от клубни тимове, повечето от които британски.

"Британците винаги са пренебрегвали италианския футбол, но сега селекционер на Англия е Фабио Капело, на Ирландия е Джовани Трапатони, а всички по-добри треньори в английските клубове са французи или испанци", категоричен е Липи.

Италианските клубове Рома, Интер и Ювентус все още имат шанс да отстранят съответно Арсенал, Манчестър Юнайтед и Челси в Шампионската лига, твърди селекционерът на националния отбор на Италия.

"Както казах преди първите мачове, всичко зависи от италианските отбори. Ако те покажат 100 процента от потенциала си - технически, психологически и физически, всичките три клуба ще се класират напред", продължава Липи.

Интер гостува в Англия след нулево равенство срещу защитаващия титлата си Манчестър Юнайтед, Рома трябва да преодолява гол пасив срещу Арсенал в Рим, а Ювентус трябва да направи същото срещу Челси в Торино.

"Не трябва да се правят крайни изводи след само 90 минути игра. Трябва да се изчака и реваншът. Нищо не е решено. Челси, Арсенал, Манчестър Юнайтед и Ливърпул не са представители на Англия, те са образът на глобализирания футбол, в който собствениците, треньорите и повечето от футболистите не са англичани", допълни италианският селекционер.