Президентът на футболната федерация на Либерия Муса Билити се провъзгласи за фаворит за наследник на Сеп Блатер като президент на ФИФА.

След корупционните скандали в световната централа Блатер обяви намерението си да напусне поста, а новият президент ще бъде избран на конгреса на 26 февруари.

Според Билити Мишел Платини не може да е фаворит за поста, а като такъв трябва да бъде считан самият той.

"Как може да казвате, че той (Платини) е фаворитът? Имам предвид, ако фаворитът е популярен кандидат, тогава трябва да ми покажете неговата популярност", заяви Билити в интервю за Омниспорт.

"Мисля, че аз съм фаворитът. Идвам от най-популярният континент. Представлявам най-голямата група във футбола, където са непревилигированите нации."

"Трябва да стигнем до паритет между остатъка от света и Европа, където господин Платини управлява футбола през последните осем години."

"Винаги задавам един въпрос: Каква е разликата, ако някой иска Блатер да се махне, а иска да го замени с Платини? Какво послание изпращате? Просто искаме да разкараме Блатер и това е всичко? Ако е така, тогава Платини е кандидатът. Но ако не е така, ако търсим честно и справедливо начало, тогава трябва да започнем на чисто с хора с ново мислене - както казаха от ФА."

Билите се изказа и в защита на Блатер като заяви, че Платини трябва да поеме част от вината затова, че не е забелязал корупцията във ФИФА. "Не мисля, че настоящата криза във ФИФА трябва да определя наследството на Блатер. Ако погледнете ФИФА и имате предвид откъде пое организацията, това бе дълго приключение и той доказа качества и добро лидерство."

"Очевидно някой трябва да поеме отговорност за случващото се. Мисля, че той демонстрира добър характер и лидерство...по отношение на поемане на отговорност и вземане на решение, дали може да бъде президент или не."

"Има сериозни проблеми във ФИФА, но како казах, не можем да изключим господин Платини от тези проблеми, къде беше той? Той беше в борда 8 години. Чухте ли нещо от него? Каза ли нещо? Ами, хайде де. Всички тези неща, от които се оплакваме днес - какво каза той? Той каза, че господин Блатер трябва да се оттегли, окей. Господин Блатер се оттегли. Нека започнем наново. Би било пародия и лицемерие, ако господин Блатер бъде заменен от господин Платини."