Вратарят на националния отбор на Белгия през 80-те години на миналия век Жилбер Бодар получи условна присъда от три години и половина затвор за съучастие в обир, предава ДПА.

Освен това съдът в Лиеж реши, че Бодар ще трябва да плати и глоба от 2750 евро.

Бившият футболист се замеси в скандала през 2008-ма година.

Тогава той беше арестуван, след като неизвестен мъж заплаши с пистолет служители в дружеството "Пещерите на Ан" и изчезна със събраните постъпления. Това дружество управлява посещенията в тези пещери, известна туристическа забележителност в белгийската област Валония.

Оказа се, че престъпникът е имал много точна информация за събраните средства, къде се намират те и как да се стигне до тях. Това насочи подозренията към Жилбер Бодар, който само преди месец постъпи на работа в "Пещерите на Ан" като завеждащ "Връзки с обществеността". Разпечатки на телефонни разговори потвърдили подозренията. След разпит в полицията Бодар признал, че е дал сведения на трима души за събраните пари в дружеството, срещу което му била обещана определена сума.

Жилбер Бодар стана известен през 80-те години като вратар на Стандар (Лиеж) и като заместник на титулярния белгийски национален вратар Мишел Прюдом. Роден през 1962 година, той няколко пъти бе обявяван за най-добър вратар на Белгия. През 1996 година Бодар отиде да играе във френския Бордо, а след това се подвизава в Италия. След края на футболната си кариера той стана треньор, но се отказа от професията през 2006-та, след като името му беше замесено в скандал с уговорени мачове./БТА