Еквадорският отбор ЛДУ Кито спечели Суперкупата на Южна Америка, след като завърши 0:0 като гост на Естудиантес (Аржентина) във втори мач. Първата среща на терена в Кито приключи с успех за еквадорците с 2:1.

ЛДУ Кито участва във финала за трофея като носител на Копа Судамерикана, еквивалент на Лига Европа. Естудиантес пък е носител на Копа Либертадорес- континенталната шампионска лига. ЛДУ Кито се оказва един от най-прогресиращите отбори в цяла Южна Америка, след като печели трети международен трофей за три години.

През 2008-а година те взеха Копа Либертадорес, това лято прибраха Копа Судамерикана, а сега стават притежатели и на Суперкупата на континента. Мачът в Буенос Айрес се игра на стадиона на Килмес и премина при тоталното надмощие на отбора на Естудиантес, който обаче не успя да пробие добре наредената защита на ЛДУ Кито. В първия мач пък аржентинецът Ернан Баркос наказа своите сънародници, след като заби и двете попадения за Лига Деспортиво Университарио, както е пълното име на тима на ЛДУ.