В рамките на четвъртия сезон на детската международна програма „Футбол за приятелство“, изпълнявана от компанията „Газпром“, е обявено началото на гласуването за един уникален трофей - Купата на деветте ценности. В процеса на избор може да се присъедини всеки от всяка точка на света.

Купата на деветте ценности е специална награда на програмата „Футбол за приятелство“, която се присъжда ежегодно на най-добрия футболен клуб, показал най-голяма отдаденост на деветте ценности на програмата: приятелство, равенство, честна игра, здраве, мир, отдаденост, победа, традиции и чест.

Носителят на Купата се избира от участниците в програмата „Футбол за приятелство“, които са младите посланици на ценностите на програмата. Всички участници гласуват за клуба, който те считат, че има най-големи постижения както в спорта, така и във вършенето на добри дела.

Първата Купа на деветте ценности е връчена през 2015 г. на футболен клуб „Барселона“ по време на Третия международен детски форум „Футбол за приятелство“ в Берлин. Децата, които гласуваха за клуба, отбелязаха неговите инициативи в подкрепа и развитие на младежкия футбол, както и помощта за млади футболисти от развиващите се страни. Наградата бе връчена от младите участниците в Международния детски форум „Футбол за приятелство“ на Рамон Понт, заместник-председател на Фондация ФК „Барселона“.

В новия сезон на програмата „Футбол за приятелство“ не само младите участници в програмата, но и хора от цял свят могат да вземат участие в гласуването за най-заслужил клуб. За тази цел процесът на избор на носителя на Купата на деветте ценности  е  разделен на два етапа.

В първия етап, до 25 април, всеки може да предложи клуб, който той/тя счита за най-заслужил уникалната награда. За да стане това, трябва да се препубликува информацията от официалната международна фейсбук страница на „Футбол за приятелство“ (https://www.facebook.com/FootballForFriendship), като се добави хаштаг с името на клуба, който се номинира.

Въз основа на резултатите, получени в първия етап на гласуването, ще се формира списък на клубовете в топ 25. От този списък децата, участници в четвъртия сезон на програмата „Футбол за приятелство“, ще изберат най-заслужилия според тях клуб. Представители на печелившия клуб ще бъдат поканени през май на форума „Футбол за приятелство“  в Милано, за да получат наградата лично от децата.

На пресконференция, посветена на старта на четвъртия сезон „Футбол за приятелство“, която се проведе в Мюнхен, глобалният посланик на програмата Франц Бекенбауер призова всички да участват в гласуването: „Купата на деветте ценности е страхотна идея. Не само за младежите, които участват в проекта „Футбол за приятелство“, но и за всеки, който знае за инициативата. И може да вземе участие в нея. И това е покана от моя страна за всеки, който може, да го направи. Просто участвайте!“

Всяка година Купата на деветте ценности се изработва от известния немски скулптор Ахим Рипергер, в единствен екземпляр, специално за програмата „Футбол за приятелство“.
Скулптурата представлява фигура на млад футболист, който държи в ръцете си Земята като футболна топка. Тя символизира бъдещето, което е в ръцете на следващото поколение и което зависи от ценностите, в които това поколение вярва и насърчава.

Програмата „Футбол за приятелство“ се подкрепя от УЕФА и водещи футболни клубове и академии, сред тях в различни години са „Атлетико Мадрид“, „Бешикташ“, „Челси“, „Галатасарай“, „Интер“, „Лацио“, „Шалке 04“, „Уест Хям“ и т.н. През 2016 г. носителят на Купата на деветте ценности ще се определи от деца от 32 страни: Австрия, Азербайджан, Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Белгия, Бразилия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Испания, Италия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Полша, Русия, Сирия, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия, Холандия, Швейцария, Япония. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS