„Купата“! Това беше един вече стар британски филм, където един скромен шотландски тим достига до финален мач в турнира за купата на Шотландия. Готин филм, беше с добри актьори – Робърт Дювал, Майкъл Кийтън...

Разбира се, филмовите продукции чест са базирани върху истински истории, черпят от реалността. Пък и в историята не само на британския футбол, често се е случвало нещо подобно. Тимове от долните дивизии да използват именно турнира за националните купи и да направят своя исторически, знаменит рейд.

Вече на няколко пъти през изминалите месеци стана въпрос за очертаващият се „подобен“ финал в Холандия. Макар заслужените финалисти АЗ Алкмаар и Витес съвсем не са някакви нискоразредни тимове, а редовни участници в елита. Но, когато в Холандия нещо се случва без трите коня – Аякс, ПСВ или Фейенорд, то тогава винаги влиза в употреба определението . изненада, сензация или хайде малко по-обикновено – просто е интересно и различно. Трите гранда за пореден път се заръфаха и си разпределяха титлата, която май вече се държи с една ръка и половина от Фейенорд. И същият този стадион, който се очаква след тозно два уикенда да приветства своите герои, тази вечер от 19.00 ще посрещне финала в турнира за купата.

АЗ Алкмаар - Витес

източник: Gulliver/GettyImages

Пряко в ефира на Mtel Sport 2 със сигурност ще станем свидетели на откровена битка. Няма никакво значение първоначалното разпределение на силите. Исторически АЗ е далеч по-подготвен за подобен финален двубой. Футболистите от Алкмаар имат цели четири трофея във витрината си, два пъти са шампиони на страната, тяхната най-добро поколение в историята от началото на 80-те години дори стигна до последен мач в турнира за купата на УЕФА, загубен кой знае защо от добрия тогава Ипсуич. Един вид, ако трябва да пресъздаваме филма „Купата“ то този финал през 1981 година в европейския турнир е един от няколкото подходящи. Това е миналото, но дори в последните няколко години АЗ видимо показва нов прогрес и пак за купата на УЕФА достигна на два пъти четвъртфинал. Преди три години бе спрян от Бенфика, което вече звучи малко по-логично от онзи скромен английски тим. Явно нещо хубаво се случва в последните сезони, работи се правилно, от 2014 насам начело и с Джон ван ден Бром. Треньорът, който категорично е легенда като играч на..Витес. 12 години и близо 400 мача изиграва той в халфовата линия на Витес. По-късно като наставник вече има само един сезон в любимия си тим, после го взимат в Андерлехт и вече доста време е в АЗ Алкмаар. Едва ли обаче тази вечер в Ротердам ден Бром ще има сантименти. Футболът не го позволява.

АЗ Алкмаар - Витес

източник: Gulliver/GettyImages

Бившият холандски национал Хенк Фрейзър пък пое миналата година Витес Арнем и работата му вече дава видими резултати. Финал за никога нищо не спечелилия в историята си тим е рядък късмет. Витес имат три изгубени финала за купата и всеки нов път се надяват да напишат историята си. Фрейзър пък изкара цели десет години именно на този стадион, където е битката тази вечер. Едно леко предимство за него.

АЗ Алкмаар - Витес

източник: Gulliver/GettyImages

Равностойното представяне на АЗ и Витес до момента и в първенството прави още по-трудно прогнозирането на мача от 19.00 пряко в ефира на Mtel Sport 2. Ако ви е омръзнало от звездни битки последните няколко седмици, от дербита, от големи имена, то именно шанса да проследите финалната битка в турнира за купата на Холандия идва навреме. А щом е в Холандия няма как да бъде скучно. Там това не го умеят.