Тринадесет клуба от китайската Суперлига, в това число и най-богатите като Шанхай СИПГ и Тянцзин Цюанцзян, може и да не играят през новия сезон в същото ниво заради неплатени заплати на чужденците, съобщава вестник Дейли Мирър.

По данни на английското издание, клубовете са длъжни да погасят задълженията по заплатите и неизплатените бонуси до 15-и август и да изпратят писмено потвърждение за тази дейност до Китайската футболна асоциация. 

В противен случай, отборите няма да вземат лиценз за следващия сезон. Проблемите с неизплатени пари по договорите на играчите касаят общо 18 клуба, като 13 от тях са от Суперлигата, а пет от втора и от трета дивизия.

Бразилецът Хълк и белгийският плеймейкър Аксел Витцел са двама от футболистите, които за момента не си получават сумите по договорите.

По-рано през юни Футболната асоциация на Китай обвини клубовете в огромни финансови разходи за чуждестранни играчи и предприе редица обезпечителни мерки. На първо място беше взето решение да се затегне режимът по привличането на чужденци, като началния етап е да се въведе ограничение с не повече от трима легионери в стартовия състав. 
Също така е въведен и т.нар данък разкош. Ако един клуб е привлякъл чуждестранни играчи за повече от 5,9 милиона евро, същата сума трябва да бъде внесена във федерацията за развитие на местния футбол от този отбор./БТА