Един от най-великите футболисти в историята на този спорт Йохан Кройф нападна носителя на наградата "Златна топка" за последните две години Кристиано Роналдо. Според него, тези отличия на португалеца са абсолютен абсурд. 

Холандецът е печелил наградата на три пъти - през 1971, 1973 и 1974 г. Роналдо с последните си две отличия го изравни по тези постижения, а Кройф има сериозни критики към това. 

"Когато се имат предвид най-високите нива във футбола и раздаването на индивидуални награди, трябва да се взимат предвид личните качества на играчите и постижения. От тази гледна точка е истински абсурд, че за втора поредна година се дава отличието на човек, който не е или на най-високото ниво на формата си, или не е с най-важните отличия."

"През 2013 г. Байерн Мюнхен спечели всичко, каквото имаше да се спечели и вместо наградата да бъде дадена на Тони Кроос или някой друг играч на баварците, тя отиде у Роналдо."

"През 2014 г. Кроос отново беше ключов играч за спечелването на Световното първенство, но дори не беше сред финалните трима в класирането. А Роналдо беше пълен анонимник на Мондиала. За това няма как да вземам повече насериозно тази измислена награда на ФИФА", сподели Кройф пред вестник "Де Телеграаф".