Витес победи Аякс с 4:1 в неделна среща от 22-я кръг на холандското първенство по футбол, с което амстердамският гранд записа четвърти пореден мач без победа и се раздели с надеждите си за шампионската титла.

На първо място с 14 точки пред столичани е АЗ Алкмаар, който в събота победи Вилем II с 3:1. Твенте е втори с три точки пред Аякс.

Ласе Нилсон вкара два гола за Витес, а Далибор Стеванович и Рики ван Волфсвинкел добавиха по още един за категоричния успех на 11-я в класирането на Ередивизие. Единственото попадение за Аякс отбеляза Луис Суарес, който изравни резултата за кратко в 15-та минута с 12-ия си гол за сезона.

Али Бусабун, Сандер Келер и Грегоор ван Дайк бяха точни за победата на Утрехт с 3:1 срещу Адо Ден Хааг. Чаба Хорват вкара почетния гол за гостите, които играха цяло второ полувреме с човек по-малко след червения картон на вратаря Роберт Цвинкел.

В късна среща от кръга Твенте съкрати разликата с АЗ до 11 точки след равенство 2:2 при гостуването срещу Де Граафшап. ПСВ пък зае четвърта позиция при равни точки с Хееренвеен след победа с 5:3 при гостуване срещу Волендам.

Във временното класиране води АЗ Алкмаар с 56 точки, следван от Твенте с 45, Аякс с 42, ПСВ Айндховен и Хееренвеен с по 41, Грьонинген с 37 и други.