Край на войната на маратонките

От Deutsche Welle

 

Adidas и Puma се помириха след 60 години съперничество и семейна вражда. Може би двете реномирани фирми имат някои по-значими проблеми. Напоследък им се наложи да преглътнат горчив спад при печалбите.

Adidas или Puma? Никъде този въпрос не поляризира духовете така, както в Херцогенаурах. Тук враждебното лого е предизвиквало дори ръкопашни битки. Градчето с 23 хиляди жители се сдоби с прозвището "Място на наведения поглед", тъй като първо се гледат обувките и след това очите.


Историческо ръкостискане

Неотдавна обаче се появи съвсем нова картина: Двама господа седят на пейка пред футболно игрище. На левия им прасец бие на очи предпазна кора с емблемата на Puma, а на десния - с логото на Adidas. Никой досега не бе виждал шефовете на двете фирми Херберт Хайнер и Йохен Цейц един до друг в толкова миролюбива поза, макар че само една река разделя централите на двата концерна. След това се игра футбол под девиза "историческо ръкостискане".

Така пресслужбите на двата концерна отразиха мача по повод Световния ден на мира. В което няма никакво преувеличение. Двете фирми отдавна не са в ръцете на клана Даслер. Adidas е на борсата от 1995-та, аPuma принадлежи от 2007 към френския концерн за луксозни артикули PPR. Мениджърите Хайнер и Цайц продължиха да поддържат взаимната вражда, макар и не в толкова остра форма, както преди това братята и братовчедите от клана Даслер.


Маратонките като салонни обувки

Говори се, че мениджърът на Adidas Хайнер се вижда в ролята на играч от съвсем друга лига. В крайна сметка Adidas е значително по-голяма фирма от Puma. Мениджърът на Пума Цайц пък смята своята фирма за много по-модерна и по-шикозна. Все пак Пума направи маратонката салонна обувка далеч преди Adidas. Може би сега двамата просто имат други грижи, по-значими от вечните взаимни удари. Все пак и двата концерна трябваше да понесат значителен спад в печалбите. Сега отслабва търсенето най-вече в страните с бързо развиващи се икономики, които години наред форсираха растежа на спортните концерни.

Тревоги на Adidas създава и работещата на голяма загуба американска дъщерна фирма Reebok. И в двата концерна е в ход процес на преструктуриране. Adidas иска да закрие хиляда от общо 39 хиляди работни места в световен мащаб, а Puma възнамерява да ограничи инвестициите и да закрие нерентабилни филиали. В Херцогенаурах обаче очакват подобрение, най-вече покрай световното първенство по футбол в Южна Африка.



Deutsche Welle