Кот Д’Ивоар показа защо е един от фаворитите за спечелване на Купата на Африканските нации, след като в решителен мач победи Гана с 3:1 и по този начин се превърна в първия отбор, класирал се за елиминационната фаза на турнира.

В първия си мач Дрогба и компания разочароващо не успяха да победят Буркина Фасо, заради което се нуждаеха от успех в мача с Гана, за която пък срещата бе първа в турнира, заради отказа от участие на Того.

Така Кот Д’Ивоар събра 4 точки в групата с три отбора, които са достатъчни за класирането на 1/4-финалите. В последния мач от групата Гана излиза срещу Буркина Фасо и ще трябва да победи, ако иска също да остане в надпреварата.

Резултатът на „Естадио Чумандела” бе открит в 23-та минута, когато Яя Туре изведе със страхотен пас отдясно Калу, който от своя страна подаде успоредно на вратата към Жервиньо и за нападателя остана най-лесното – да бутне топката в опразнената врата.

При този резултат завърши и първата част на мача, но второто полувреме започна лошо за футболистите на Вахид Халилходжич. В 56-та минута Емануел Ебуе получи директен червен картон за много грубо нарушение отзад с двата крака. Така той остави своите съотборници с човек по-малко, но това не се оказа проблем за тях.

В 66-та минута преднината за Кот Д’Ивоар бе удвоена чрез Сиака Тиене, който вкара по страхотен начин от пряк свободен удар.

В последната минута Дидие Дрогба подпечата победата на своя отбор, като засече с глава центриране на Кейта и вкара за 3:0.

В добавеното време на мача Гана получи право да изпълни дузпа, реализирана от Гиян, който оформи крайното 3:1 за Кот Д’Ивоар.