Селекционерът на Кот д'Ивоар Жан-Луи Гасе беше уволнен, въпреки че отборът все още има шансове да се класира за елиминациите на Купата на африканските нации.

Футболната федерация на Кот д'Ивоар съобщи, че прекратява договорните отношения на френския треньор и неговия помощник за неизпълнение на заложените в договора цели. Бившият полузащитник на Кот д'Ивоар Емерс Фае ще поеме временно отбора. Кот д'Ивоар е домакин на Купата на Африка, но не успя да си осигури автоматично класиране за елиминациите на турнира, след като загуби с 0:4 от Екваториална Гвинея в последния си мач от групата в понеделник.

"Понякога има кошмарни мачове, мачове, в които всичко изглежда срещу теб“, каза Гасе след мача. „Катастрофален сценарий“. Това беше най-тежкото домакинско поражение на Кот д'Ивоар на Купата на Африка. Това остави "слоновете" само с три точки от три мача в групата и отборът ще разчита на резултатите в другите групи, за да завърши сред най-добрите четири, класирали се на трето място за място на осминафиналите.

70-годишният треньор Жан-Луис Гасе беше начело от 2022 година, когато пое поста от сънародника си Патрис Бомел, след като отборът не успя да се класира за Световното първенство.