Футболната федерация на Кот д'Ивоар е изпратила запитване към Френската футболна федерация дали Ерве Ренар може да води тима от "брега на слоновата кост" в оставащите му мачове от турнира за Купата на африканските нации. Новината е на френското издание "Екип".

Кот д'Ивоар премина груповата фаза на турнира, на който страната е домакин, с огромна доза късмет след победа над Гвинея-Бисау и загуби от Нигерия и Екваториална Гвинея. "Слоновете" останаха трети в групата си и единствено благоприятното развитие на мачовете от последния кръг в другите групи им позволи да продължат напред като един от най-добрите трети отбори.

Класирането за осминафиналите обаче не спаси старши треньора Жан-Луи Гасе, който бе уволнен в сряда. Така за оставащите между един и четири мача до края на турнира отборът е без старши треньор.

По тази причина от местната федерация искат да вземат Ренар, който в момента е начело на женския национален отбор на Франция. 55-годишният специалист познава отлично футбола в Африка. Той бе начело на Кот д'Ивоар в периода 2014-2015 година, а освен това е водил Замбия, Ангола и Мароко. Със Замбия той спечели Купата на африканските нации през 2012 година, а три години по-късно стори това и с Кот д'Ивоар.

Според "Екип" предложението към френската федерация е Ренар да бъде взет под наем, като след края на турнира да се завърне като селекционер на женския национален тим на Франция. Договорът на Ренар с Френската футболна федерация е до края на Олимпийските игри в Париж.

Следващият мач на Кот д'Ивоар на Купата на африканските нации е в понеделник срещу актуалния шампион Сенегал, който единствен премина през груповата фаза без загубена точка./БТА