Нигерия победи Кот Д'Ивоар с 2:1 в третия четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на Африканските нации и ще играе срещу Мали в полуфиналите. Блестящата форма на Жервиньо този път не успя да спаси "слоновете", които не направиха достатъчно, за да продължат в следващата фаза.

В 8-ата минута Виктор Моузес центрира от пряк свободен удар към непокрития Браун във вратарското поле, но последният не уцели вратата с глава.

Кот Д'Ивоар отвърна с атрактивна задна ножица на Бамба, която обаче прелетя високо. Нигерия обаче продължи да играе доста по-точно и по-остро. В 27-ата Бамба и Зокора не се разбраха кой да овладее една топка и Браун я отмъкна. Веднага пусна вдясно към Еменике, който обаче прибърза с удара си и стреля над вратата от чиста позиция.

Малко преди края на първата част нигерийците откриха след заучено изпълнение на пряк свободен удар. Онази чукна топката встрани към Еменике, а звездата на Спартак Москва с мощен удар опита да скъса мрежата зад Бари – 1:0.

След паузата „слоновете“ излязоха доста по-съсредоточени и много бързо изравниха. В 50-ата минута Тиоте се възползва от грешка в съперниковата отбрана и с глава засече центрирането на Дрогба за 1:1. Малко по-късно Бари изби опасен удар с глава на Браун след ъглов удар, а в ответната атака колегата му Енияма сътвори спасяването на мача. Стражът на Нигерия за секунди отрази тежък удар от дистанция на Яя Туре и последвалата добавка на Жервиньо.

Нигерия отвърна по най-добрия начин – с гол в 78-ата минута. Съндей Мба намери пространство за изстрел и стреля, а рикоширалата в Бамба топка заблуди Бари и влетя в мрежата.

В края на мача Ласина Траоре се озова на чудесна позиция и стреля, но Джон Оби Микел със самопожертвователен шпагат спря топката.

Така Нигерия си осигури полуфинален мач срещу Мали, докато котдивоарците за пореден път разочароваха с представянето си на турнира.