Кот Д'Ивоар е новият футболен шампион на Африка след уникална драма с дузпи във финала срещу Гана.

Двата тима не успяха да си отбележат гол в 120 минути и така 11-метровите удари трябваше да решат новия крал на Африка. Кот Д'Ивоар пропусна първите си две изпълнения, но се върна в играта след два пропуска и на ганайците. Оттам нататък последваха 12 точни изпълнения, за да се стигне до ударите на двамата вратари, които в крайна сметка определиха новия шампион.

В големия герой се превърна Бубакар Бари, който въпреки огромните си мускулни проблеми, първо спаси удара на колегата си Разак, след което с отлично изпълнение вкара победната дузпа.

За Бари това бе първи мач в турнира като до момента той бе резерва на Силван, който обаче се контузи и не бе на разположение за решителния мач.

Двата отбора повториха изцяло финала помежду си през 1992 година, когато отново след 0:0 и маратонски дузпи Кот Д'Ивоар грабна титлата.

Селекционерът на победителите Ерве Ренар пък влезе в историята като първия треньор, ставал шампион на Африка с два различни отбора. През 2012-а той триумфира със Замбия като на финала би именно Кот Д'Ивоар.

Първата по-сериозна опасност бе в полза на Кот Д'Ивоар чрез Макс Градел, който стреля малко встрани от вратата в 17-ата минута. В 25-ата обаче Гана бе много близо до гола. Кристиан Атсу изстреля страхотен удар от 20 метра, но за негово нещастие топката срещна десния страничен стълб.

Малко след това ганайците отчетоха и втора греда чрез Андре Аю, който бе изведе добре от Баба и от малък ъгъл удари левия страничен стълб.

През втората част шансовете за гол бяха по-малко като те отново бяха за Гана. Пропуски обаче направиха Уакасо Мубарак и Джон Бой.

Така след 90 сухи минути се стигна до продължения. В тях двата тима повече внимаваха да не допуснат попадение, отколкото да реализират такова и съвсем закономерно се стигна до дузпи.

В тях всичко изглеждаше решено след първите 4 изпълнения, в които Кот Д'Ивоар пропусна и двете си изпълнения чрез Бони и Тайо, а Гана вкара чрез Уакасо и Джордан Аю. Ролите обаче бързо се размениха. Ганайците на свой ред не успяха да реализират следващите си две дузпи след пропуски на Акуа и Ачиемпонг, а Урие и Думбия изравниха. Андре Аю и Яя Туре реализираха петите дузпи за своите отбори и така битката продължи. Последваха 10 поредни точни дузпи и така рулетката стигна до двамата вратари, които трябваше да стрелят.

Бубакар Бари успя да спаси удара на Разак, след което получи медицинска помощ за мускулните си проблеми. Ветеранът обаче забрави болката и с перфектен удар в горния десен ъгъл донесе победата и титлата за своята страна.