Националният отбор по футбол на Косово победи в първия си мач като част от ФИФА и УЕФА. В приятелска среща с Фарьорските острови, изиграна в германския град Франкфурт на Майн бившата сръбска провинция победи с 2:0 след като близо час игра с 10 души.

Головете отбелязаха Алберт Буняку (44) и Бернард Бериша (90). Преди и двете попадения червен картон получи нападателят на Косово Берсант Целина. В 81-та минута фарьорците също останаха с човек по-малко след като играта напусна Боги Петерсен.

Футболната федерация на Косово беше приета последователно за член на УЕФА и ФИФА съответно на 3 и 13 май. Очаквано и двата случая „против” гласува Сърбия, но това сториха и други страни като Русия, които и досега не признават независимостта на Прищина. Несъгласна с приемането беше и Швейцария, за която играят футболисти от косовски произход като Джердан Шакири, Гранит Джака и Валон Бехрами. Има възможност на тях да бъде позволено да се прехвърлят в отбора на Косово ако пожелаят.

Бившата югославска автономна област ефективно се отдели от Сърбия след война в края на 90-те, а обяви независимостта си през 2008 година. Косово не е член на ООН, припомня ТАСС.

Приемането на държавата във ФИФА ще позволи на националния й отбор да участва в квалификациите за Световното първенство в Русия през 2018 година. /БГНЕС