Сериозен корупционен скандал разтърси футбола в Босна и Херцеговина, а местната федерация излезе със становище, че са нанесени неизмерими щети на спорта в страната.

Футболни съдии и ръководители заедно бяха арестувани в няколко града на бившата югорепублика днес във връзка с разследване на уредени мачове с цел финансова облага. Проверката касае мачове от елитната и втората дивизия в Босна и Херцеговина, обявиха от прокуратурата.

Заподозрените са застрашени от стартиране на дела за организирана престъпност, пране на пари, корупция и търговия с влияние. Общо 12 за момента са арестуваните, обяви министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич. Акцията е в съдействие с местната Държавна агенция за сигурност.

"Работи се по установяване на уреждане на мачове във Висшата лига и втора дивизия, даване и пришемане на подаръци с цел съдействие да бъдат уредени мачове за финансова облага от сезон 2018-19, наричано неправилно черно тото, обясни още министърът. За някои от заподозрените ще бъде искано задържане под стража".

Пресконференцията на министъра се проведе в град Баня Лука, а акцията, наречена ВАР, е стартирала едновременно в няколко града на страната.

"Повече от една година търся прокурор в държавната прокуратура, който да се захване с борбата с уредените мачове в страната, но всички поканени бягаха от отговорност. Явно защото се въртят много пари и не е съвсем безопасно, обясни министърът на сигурността.

Арестите идват благодарение на работата на създадената от УЕФА мултинационална агенция за помощ и координация в борбата с уредените мачове в цяла Европа, каза още висшият политик на Босна и Херцеговина.