Футболната асоциация на Република Корея отложи началото на първенството на страната до второ нареждане, след като ситуацията беше обсъдена на извънредно заседание на местния борд. На свое заседание днес в столицата Сеул футболните шефове на Република Корея решиха, че началото на сезон 2020 се отлага за неопределено време, коментира говорител на федерацията пред журналистите.

Причината е, че в страната също е открито вирусно огнище на започналия в Китай коронавирус, който за момента е засегнал повече от 79 хиляди души в целия свят. Броят на официално съобщените случаи в Република Корея днес достигнаха 763, включително седем починали. В континенталната част на Китай пък са обявени 2592 смъртни случая от общо 77 150 заболели.

Въпреки че по-голямата част от регистрираните случаи в южната част на корейския полуостров са установени в град Тегу, съображенията са да бъде ограничено разпространението му в национален мащаб. В петък първоначално К-Лигата отложи първите срещи за сезона на отбора на ФК Тегу, както и мача на Поханг Стийлърс, които бяха планирани за събота. Новото решение обаче е да се спре цялото първенство до второ нареждане. Също така ФА на Република Корея реши мачовете на местните отбори от азиатската Шампионска лига, които са планирани за месец март, да се играят, но пред празни трибуни.

Така или иначе програмата на азиатската Шампионска лига отдавна е нарушена заради коронавируса, тъй като в групите участнат и четири китайски отбора. Най-вероятно те няма да играят поне до април или в началото на май. Същото е положението и в Китайската Суперлига, която трябваше да стартира мачовете си миналата седмица, но и там всичко е отложено до второ нареждане. Националният отбор на Китай пък ще играе следващите си две Световни квалификации срещу Малдивите и остров Гуам през март на неутрален терен в Тайланд.