Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) отне домакинството на турнира Копа Америка от Аржентина, поставяйки провеждането на надпреварата под съмнение само 13 дни преди тя да започне.

Първоначално турнирът между десетте южноамерикански държави трябваше да се проведе в Аржентина и Колумбия между 13 юни и 10 юли. Колумбия беше отстранена като съдомакин на 20 май. Сега КОНМЕБОЛ отне домакинството и на Аржентина заради „настоящите обстоятелства“.


КОНМЕБОЛ не разкри естеството на обстоятелствата, довели до решението, но в момента Аржентина страда от много сериозно нарастване на случаите със заразени от COVID-19. “КОНМЕБОЛ анализира офертите от другите страни, които са проявили интерес към домакинството на континенталния турнир”, се казва в краткото изявление. „Актуална информация ще бъде обявена скоро.“

Решението от неделя беше обявено малко преди 23 часа в Аржентина и е поредният удар за турнира, който не се проведе през миналата година поради пандемията. 

КОНМЕБОЛ заяви, че 15-те мача, предвидени да се играят в Колумбия, ще бъдат преместени или в Аржентина, която трябваше да бъде домакин на останалите 13 мача, или някъде другаде. Гонсало Белосо - генералният секретар на КОНМЕБОЛ, каза миналата седмица, че организацията е разговаряла с чилийската федерация с възможността страната да бъде домакин на някои от двубоите.