Капитанът на Швейцария Александър Фрай се качи на самолета за ЮАР, въпреки контузията, която получи по време на последната тренировка на тима на родна земя. Снощи нападателят бе откаран спешно в болница, за да се установи колко тежка е травмата му, и след прегледа щабът на националния отбор прецени, че трябва да поеме риск и Фрай да поведе състава към Южна Африка.

Доктор Куно Ветцел съобщи, че десният глезен на футболиста е навехнат и натъртен. Той обаче даде зелена светлина за пътуването, като обяви още, че не може да се даде точна прогноза кога ще се завърне Фрай в игра. „Трябва да видим как ще стартира процесът на възстановяване, за да преценим,” заяви Ветцел. „Болката е основният проблем. Той ще взима обезболяващи лекарства, а оттокът му ще се третира, докато спадне.”

„Старая се да мисля позитивно. Въпреки болката, Алекс е много важен за нас. Дори да не е готов за първия мач, може би ще успеем да го ползваме в хода на турнира,” коментира от своя страна старши треньорът Отмар Хитцфелд.

Под въпрос за първия мач ще бъде и Валон Бехрами, който на вчерашната тренировка въртеше само обиколки на стадиона. Хитцфелд заяви, че ако до неделя Бехрами не успее да проведе пълноценно занимание, ще търси алтернатива.

Самолетът на швейцарците излетя около час преди полунощ, и се очаква да пристигне в Йоханесбург около 10 сутринта българско време. Тимът има и насрочена тренировка за ранния следобед.