Регистрираният в Люксембург консорциум с основно испанско участие "Бенел Интернешънъл СА" купи закъсалия румънски гранд Динамо (Букурещ) и ще се опита да го изправи на крака, обяви пресслужбата на клуба.

За първи път в историята си 72-годишният отбор попада под контрола на международна компания, а официалната презентация, съчетана с пресконференция, ще се състоят в следващите няколко дни.

"С радост съобщавам от името на компанията, която представлявам, че сключих договор за транзакция на акциите в наша полза. Надявам се, че това е важен ден за клуба, за привържениците, за всички от семейството на Динамо Букурещ. Този клуб заслужава много повече от това, което е получавал в последните години. Надявам се, че ще успеем да популяризираме Динамо и в Европа, а в Румъния ще печелим купи и турнири, заяви членът на Борда на компанията Пабло Кортасеро.

До момента основен акционер в Динамо беше бизнесменът Йонуц Негоица, който притежава 71.94%. Асоциацията на привържениците на Динамо е вторият акционер в клуба с 20.06%. Другите по-малки акционери събират общо 8%. За момента няма яснота дали регистрираната испанска компания в Люксембург ще вземе 100 процента от клуба или просто контролен пакет от книжата, като това ще се обяви в следващите дни.

В последните години Динамо действително изживяваше трудни времена. Негоица и брат му Роберт- политици и бизнесмени, взеха отбора от хора от фамилията Бекали, но не успяха да спрат пропадането. Стигна се до там Динамо през миналата година да завърши на предпоследното 13-о място и да се спаси от изпадане само заради реформата по увеличаването на местната лига от 14 на 16 отбора.