Президентът Франц Бекенбауер и други две футболни легенди Пеле и Сър Боби Чарлтън не присъстваха на първото събиране на специално създадената комисия от ФИФА, която да дава предложения за повишаване атрактивността на футбола.

Бекенбауер пропуснал заседанието заради здравословни проблеми, каза президентът на ФИФА Сеп Блатер. Не бяха оповестени причини за неявяването на Пеле и Сър Боби Чарлтън.

В отсъствието на Бекенбауер заседанието бе председателствано от бившия национал на Замбия Калуша Бвалия. Комисията излезе с няколко предложения, които евентуално да бъдат въведени във футбола занапред: отборите да имат право на четвърта смяна, ако се стигне до продължения, особено за мачове на юношески формации.

Членовете на комисията призоваха и за преразглеждане на даването на директен червен картон при нарушение на последен в защитата в наказателното поле. За рутинни нарушение в наказателното поле да се наказва с дузпа и жълт картон, предложиха от комисията.

Председателят на комисията Франц Бекенбауер ще докладва за предложенията на комисията на 61-ия конгрес на ФИФА в Цюрих на 1 юни.